Waar je op moeten letten als je gaat werken als jobstudent

De zomer is begonnen, de examens zijn voorbij en dat betekent voor veel studenten een centje bijverdienen tijdens de zomervakantie. Als jobstudent betaal je zeer weinig sociale bijdragen en geen belastingen. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Vanaf 1 januari 2023 mogen studenten tot 600 uur per jaar werken tegen verlaagde sociale bijdragen (in plaats van de vroegere 475 uur). Of die uren gepresteerd worden in het zomerseizoen of ergens in de loop van het jaar maakt niet uit. Je kan dus gerust een vakantiejob in de zomer combineren met een studentenjob tijdens het jaar (al is het niet toegestaan te werken als je in de les moet zitten of examens moet afleggen). Als je het maximum aantal uren maar niet overschrijdt.

Als student krijg je van de overheid elk kalenderjaar een pakket van 600 uur (je ‘contingent’) waarin je minder sociale bijdragen betaalt dan een gewone werknemer. Op die eerste 600 uur betaal je dan slechts 2,71 procent solidariteitsbijdrage in plaats van de gebruikelijke 13,07 procent.

Als je het maximum overschrijdt, heb je voor die bijkomende uren geen recht meer op de voordelige regeling voor sociale bijdragen. Meer dan 600 uur werken mag dus wel, maar dan worden de sociale bijdragen hoger vanaf het 601ste gewerkte uur. Je zal dus meer van je loon moeten afstaan. Op de website Student@work kun je nagaan hoeveel uren je nog over hebt.

Er zijn nog drie dingen waar je als jobstudent rekening mee moet houden:

Kinderbijslag

Als je jonger bent dan 18, heb je altijd recht op kinderbijslag, hoeveel je ook werkt. Na die leeftijd hangt het aantal uren dat je mag werken af van je woonplaats:

  • Op dit ogenblik mogen studenten in Vlaanderen niet meer dan 600 uur per jaar werken om hun recht op kinderbijslag te behouden.
  • In Brussel ligt de limiet op 240 uur per kwartaal, behalve tijdens de maanden juli, augustus en september, op voorwaarde dat de student het schooljaar nadien de lessen hervat.
  • In Wallonië en de Duitstalige Gemeenschap mogen studenten tijdens hun studies zonder beperking werken met een studentenovereenkomst.

Kinderen ten laste

Meer uren werken betekent ook meer verdienen. Maar opgelet! Er zijn maximumbedragen die je niet mag overschrijden om als student ten laste te blijven van je ouders. Verdien je meer dan dat maximumbedrag, dan ben je niet meer ten laste en betalen je ouders meer belastingen.

De bedragen die studenten maximaal mogen verdienen, veranderen elk jaar. Voor 2023 gaat het om een maximumbedrag van 7.965 EUR indien je ouders samen worden belast of 10.090 EUR indien je ouders apart worden belast. Dit zijn brutobedragen.

Belastingen

Zolang studenten onder een bepaald bedrag qua inkomsten blijven moeten daar geen beslastingen op betaald worden. Dat maximumbedrag verandert ook elk jaar. Voor 2023 gaat het om 14.514,29 EUR. Dat is een brutobedrag, na afhouding van de sociale bijdragen.

Vergeet ook niet om een belastingaangifte in te vullen, zelfs al blijven je inkomsten ruim onder het bedrag waarbij je wordt belast. De aangifte is immers verplicht, ook voor jobstudenten.

Meer informatie:

Image by Vecstock

Wil je in de zomer 600 uur lang ijsjes verkopen? Dat kan. Hou je nog graag uren over om later op het jaar bij te klussen als kerstman? Geen enkel probleem.

Wat je ook doet, zorg er in ieder geval voor dat je:

  • binnen je contingent blijft;
  • op post bent voor lessen of andere schoolactiviteiten; op die momenten mag je niet werken als jobstudent.