Vier op de tien freelancers te laat betaald

De organisatie Freelancers in Belgium organiseerde een bevraging onder freelancers over het probleem van onbetaalde facturen en de impact daarvan. Het resultaat is ontluisterend: bijna de helft oner hen worden te laat betaald.

Nooit eerder waren er meer freelancers actief op de Belgische arbeidsmarkt. Ook in de eventsector zijn ze een vaste waarde. Toch worden veel freelancers te laat betaald en dat zorgt voor extra stress. Een bevraging leert dat hun facturen in vier op de tien gevallen te laat betaald worden. 1/3 van de klanten betaalt na de vervaldatum van de factuur en in 16% van de gevallen is minstens één herinnering nodig alvorens de factuur wordt betaald. Het resutaat van die late betalingen is dat een kwart van de freelancers wacht op een achterstallige betalingen van 5.000 EUR of meer. Dat heeft uiteraard een impact op de financiële stabiliteit van freelancers, zeker als je bedenkt dat de meerderheid (52%) slechts 5 of zelfs minder klanten heeft.

Soms kan de laattijdige betaling ook het gevolg zijn van de houding van de freelancers zelf. Zij zijn soms te goed van vertrouwen of willen de goede verstandhouding met hun klanten niet in gevaar brengen. 6 op de 10 freelancers heeft geen duidelijke betalingsvoorwaarden staan in hun contracten (als er al een contract is) en slechts 10% van de freelancers durft een voorschot vragen. 1 op 3 freelancers verklaren expliciet dat ze hun klanten op hun woord vertrouwen en daarom geen contract nodig hebben of geen voorschot vragen. Dat kan een probleem zijn, zeker als je weet dat 47% eigenlijk niet weet of de bedrijven waar ze voor werken financieel gezond zijn …

Wat kan je doen als freelancer om op tijd betaald te worden?

  • Zorg dat je contracten waterdicht zijn en duidelijke betalingsvoorwaarden bevatten.
  • Stuur je factuur zo snel mogelijk en zit er vanaf het begin achter! Je kan hiervoor ook een tool gebruiken die je automatisch herinnert aan de betalingstermijnen van je facturen.
  • Kijk na of de klanten waar je voor gaat werken solvabel zijn voor je de opdracht aanneemt.
  • Vraag bij nieuwe klanten om een voorafbetaling. Als de klant dit weigert, denk dan na of je verder in zee wil gaan. Sommige (grotere) bedrijven hebben misschien een policy die dat niet toelaat. Praat in dat geval met collega freelancers die al voor het bedrijf in kwestie hebben gewerkt en vraag hen naar hun ervaringen en of ze correct werden betaald.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een basiscontract? Neem dan contact op met Freekje van Legal Freaks voor meer informatie via hello@legalfreaks.be of 0487/54.48.07. Legal Freaks is een juridisch advieskantoor voor freelancers en kleine bedrijven. Het is hun missie om jou als ondernemer te empoweren met juridisch advies zodat jij met meer vertrouwen kan ondernemen. Legal Freaks geeft niet gewoon juridisch advies, zij willen jou ook de juridische inzichten brengen die je nodig hebt. Begrijpbaar, praktisch en hands-on juridisch advies is dan ook hun handelsmerk. Bovendien geniet je als BESA-lid ook van een korting.

Lees het artikel in De Morgen naar aanleiding van de resultaten van de bevraging: https://www.demorgen.be/nieuws/als-plots-een-factuur-van-40-000-euro-op-zich-laat-wachten-vier-op-de-tien-freelancers-te-laat-betaald~ba2ba613/

Image by master1305 on Freepik