Studenten en werkgevers eisen verankering 600 uur studentenarbeid

De Vlaamse Vereniging van Studenten VVS en UNIZO vragen om met spoed de uitbreiding van studentenarbeid tot 600 uur te verankeren in de wet. Anders valt dit in 2025 terug op het lagere plafond van 475 uur van voorheen. Voor zowel studenten, die meer en meer in hun eigen studiekosten en levensonderhoud moeten voorzien, als voor sectoren die veel gebruik maken van studentenarbeid, zoals de eventsector, is dit essentieel.

In 2012 werd het stelsel voor studentenarbeid fundamenteel hervormd, en dus konden studenten sinds 1 januari 2017 475 uren presteren in plaats van 50 dagen. Deze aanpassingen bleken de voorbije jaren een belangrijke katalysator. De laatste jaren is het aantal jobstudenten en werkgevers dat ze inschakelt sterk gestegen.

Voor werkgevers biedt studentenarbeid flexibiliteit op piekmomenten en een oplossing voor de periodes wanneer het vast personeel vakantie neemt. In 2023 deed één op drie (33,7%) kmo-werkgevers een beroep op jobstudenten. Dat is opnieuw een stijging ten opzichte van 2022. Een werkgever die jobstudenten inschakelt, heeft nu al gemiddeld 5,8 jongeren in dienst, zo blijkt uit een analyse van meer dan 30.000 werkgevers door hr-dienstengroep Liantis. Bijna 10% van de studenten werkte meer dan 475 uren. Dat is een onderschatting, want dit gaat over het aantal uren bij één werkgever, terwijl vele studenten bij verschillende werkgevers werken.

In 2023 werd de maximumgrens voor studentenarbeid opgetrokken van 475 uur naar 600 uur per jaar. Deze regel is tijdelijk en vervalt eind 2024. De Vlaamse Vereniging van Studenten benadrukt dat veel studenten niet op de hoogte waren van de tijdelijkheid van de maatregel, en stelt vast dat zowel bedrijven als jobstudenten reeds ingesteld zijn en steunen op het idee dat studerende werknemers jaarlijks tot 600 uur mogen werken.

Daarnaast wordt ook gepleit om het maximumbedrag dat studenten kunnen verdienen om ten laste te blijven van de ouders definitief te verhogen. Het plafond om fiscaal ten laste te blijven van de ouders, werd verhoogd voor de inkomsten in 2023 en 2024 (aanslagjaren 2024 en 2025). Deze tijdelijke verhoging is alleen van toepassing voor de jaren waarvoor momenteel het verhoogde plafond van 600 uren studentenarbeid geldt.

Meer info op de website van UNIZO: https://www.unizo.be/berichten/pers/studenten-en-werkgevers-eisen-verankering-600-uur-studentenarbeid-noodzakelijk-deze

Photo by Yohann LIBOT on Unsplash