Flexi-jobs voor de eventsector: ik zit niet in PC304, wat nu?

Vanaf 1 januari 2023 mogen flexi-jobs ook in onze sector voor bedrijven werkzaam in PC304. Via de Hoge Raad ijveren we voor een andere manier van toekennen zodat ook bedrijven buiten PC304 gebruik kunnen maken van het systeem.

Vanaf 1 januari 2023 wordt het systeem van de flexi-jobs uitgebreid naar de eventsector. Flexi-jobs zijn vanaf dan mogelijk voor bedrijven die werken binnen het paritair comité 304 (Podiumkunsten) of binnen het eigen paritair comité voor de eventsector. Dat eigen paritair comité is echter nog in oprichting en is er dus nog niet.

Gezien de complexiteit van onze sector – daar zijn we weer – zitten onze bedrijven verspreid over een heleboel andere paritaire comités dan het PC 304. Zij komen dus niet in aanmerking om gebruik te maken van het flexi-jobsysteem. Veel van onze bedrijven blijven dan ook op hun honger zitten, terwijl de uitbreiding van deze maatregel net voor hen bedoeld was. Dat lijkt ons niet fair en correct.

We hebben daarom bij de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO’s samen met Deloitte een voorstel ingediend om gebruik te maken van NACE-codes voor het toelaten van flexi-jobs zolang er geen eigen PC voor de eventsector is. Deze tijdelijke maatregel zou ervoor zorgen dat de hele eventsector gebruik kan maken van het systeem, ook de bedrijven die nu aangesloten zijn bij een ander paritair comité, uiteraard voor zover zij werken onder de NACE-codes die overeenkomen met de activiteiten van de eventsector.

We hopen dat we op deze manier snel een antwoord kunnen bieden aan de vele bedrijven in onze sector die graag flexi-jobbers willen inzetten, maar dat niet kunnen omdat ze niet onder PC304 werken.

Photo by Kenny Eliason on Unsplash