Zwarte lijst van malafide ondernemers vanaf nu raadpleegbaar

Wil je gebruik maken van de diensten of producten van een Belgische ondernemer, dan kan je vanaf nu gemakkelijk nagaan of die betrouwbaar is en geen beroepsverbod opgelegd kreeg.

In het kader van een faillissement kan de rechter een beroepsverbod uitspreken indien de ondernemer in kwestie grove fouten heeft begana of frauduleus failliet ging. Toch konden malafide ondernemers gemakkelijk nieuwe slachtoffers maken omdat er bijna geen controle op was. Daar komt nu verandering in.

Sinds 20 oktober is het centraal register van bestuursverboden toegankelijk via JustBan, een nieuwe app die beschikbaar is via Just-on-Web. Vanaf nu kan je dus checken of de ondernemer waar je mee in zee wil gaan geen bestuursverbod heeft.

Voorlopig gaat het enkel om de bestuursverboden die door de rechter zijn opgelegd, omwille van valsheid in geschrifte, oplichting, verduistering, enz. … Vanaf het voorjaar van 2024 komen daar ook de burgerlijke bestuursverboden bij, omwille van wanbeheer bijvoorbeeld.

Photo by Tima Miroshnichenko: https://www.pexels.com/photo/grayscale-photo-of-a-person-holding-a-letter-board-with-fraud-text-6266310/