Nieuwe maatregelen rond de sociale bijdragen van zelfstandigen en KMO’s

De federale overheid heeft extra maatregelen genomen om de zelfstandigen en kleine bedrijven te ondersteunen, en dat is goed nieuws voor de freelancers en KMO’s in de eventsector.

Wat de sociale bijdragen betreft, worden de maatregelen met betrekking tot de betalingstermijnen verlengd voor het eerste en tweede kwartaal 2021. Dat betekent dat werkgevers geen vergoeding moeten betalen bij het niet nakomen van de betalingsverplichtingen van de voorschotten aan de RSZ.

Ook minnelijke afbetalingsplannen worden mogelijk, waarbij werkgevers die ernstige moeilijkheden ondervinden door het coronavirus geen sancties krijgen opgelegd voor de bijdragen verschuldigd in het eerste en tweede kwartaal 2021.

En last but not least worden de sociale bijdragen op het overbruggingsrecht geschrapt.

Meer info hierover vind je op de website van de RSZ: https://www.rsz.fgov.be/nl/werkgevers-en-de-rsz/coronavirus-maatregelen-voor-werkgevers.

Langs de andere kant zijn bedrijven vanaf volgende week niet langer automatisch beschermd tegen een faillissement. Zondag loopt het tweede zogenoemde moratorium op faillissementen af en de maatregel wordt niet verlengd. KMO’s krijgen nu wel gemakkelijker toegang tot de  procedure voor gerechtelijke bescherming, maar dat neemt de angst niet weg dat in onze sector een golf aan faillissementen kan volgen.

Photo by Philipp Meiners on Unsplash