Leesvoer voor de bevlogen event professional: welk boek neem jij mee op vakantie?

Als de drukte van de zomerfestivals is gaan liggen en zelfs doorwinterde event managers en technici genieten van (een paar dagen) deugddoende vakantie, dan is er meteen ook weer tijd voor een goed boek! Wij geven je met plezier ons lijstje van favoriete must reads voor de die hard event professional die de job niet helemaal los kan laten.

We zetten met veel plezier een aantal aan onze business gelinkte (e-)boeken op een rijtje, het ene al wat serieuzer dan het andere,  over het leven achter de schermen van de muziek- en eventindustrie, over muziek tout court, en allemaal heel herkenbaar en superinteressant voor iedereen die net als wij wel eens een stapje achter de coulissen zet of zich verder wil verdiepen in onze wereld.

Must reads voor de event professional die zijn of haar job toch niet helemaal achter kan laten, zelfs niet op het strand met een piña colada in de hand. Veel leesplezier!

LEZEN OVER DE MUZIEKINDUSTRIE

Werk nooit met je idolen (Gideon Karting)

https://www.bol.com/be/nl/p/werk-nooit-met-je-idolen/9300000034398329/

Gideon Karting is al meer dan 20 jaar een vaste waarde in de muziekindustrie. Hij begon als plakker van concertposters en groeide in de volgende jaren uit tot een van de beste concertorganisatoren van Nederland. Namens Mojo Concerts organiseerde hij o.a. alle Nederlandse concerten van Lady Gaga, Adele, One Direction, Arctic Monkeys, Bruno Mars en BTS. Daarnaast programmeerde hij jarenlang voor festivals als Lowlands, North Sea Jazz en Pinkpop. Zijn, door schade en schande wijs geworden, droge en cynische blik op de muziekindustrie is onmisbaar leesvoer voor de beginnende muziekprofessional en een feest der herkenning voor de doorgewinterde ingewijde.

Rockonomics. Hoe de muziekindustrie echt werkt (Alan Krueger)

https://www.bol.com/be/nl/p/rockonomics/9200000118422895/

Twee biljoen legaal gestreamde songs in de Verenigde Staten in 2019, een paar supersterren die met elkaar het meeste geld in de popsector verdienen, slow ticketing en file-sharing die hun intrede hebben gedaan: de muziekindustrie is in korte tijd ingrijpend veranderd.

Paul McCartney, Taylor Swift, Rihanna, 50 Cent, Gloria Estefan, Billy Joel, Paul Simon en heel veel andere bekende popmuzikanten, maar ook managers en impresario's, laten zien hoe de muziekindustrie tegenwoordig werkt. Waar het (vele) geld mee wordt verdiend. Hoe het komt dat sommige artiesten een superster worden, terwijl even getalenteerde muzikanten anoniem en relatief arm blijven. Hoe de zwarte markt voor concertkaartjes ontstaat. Wat de volgende fase is in de streamingrevolutie.

Alan Krueger (hoogleraar politieke economie aan Princeton University en voormalig voorzitter van de Raad van Economische Adviseurs onder president Obama) heeft zich gebaseerd op vele interviews, een enquête onder ruim 1200 professionele musici en een uitgebreide data-analyse. Met Rockonomics geeft hij een unieke inkijk in alle economische aspecten van de muziekindustrie, en hij laat zien dat ook óns leven door dezelfde economische principes wordt gevormd.

De muzikantengids (Jan van der Plas)

https://www.bol.com/be/nl/f/de-muzikantengids/33160735/

De Muzikantengids is hèt handboek voor de popmuzikant. Van de slimste promotietrucs tot de kleine lettertjes in het publishingcontract; alle fijne kneepjes van het vak worden helder en overzichtelijk uitgelegd. Elke nieuwe editie (de 7de ondertussen) wordt  volledig geactualiseerd met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitale muziekdiensten, auteursrecht, subsidies en belastingen. Met aansprekende voorbeelden en een uitgebreide adressenlijst is de Muzikantengids een onmisbaar hulpmiddel voor iedere muzikanten, producer, zanger(es), rapper of dj.

Hier tekenen! (En let niet op de kleine lettertjes). Wegwijs in het juridische en zakelijke labyrint van de muziekwereld (Luc Gulinck)

https://www.bol.com/be/nl/p/hier-tekenen/9200000114308541/

De juridische en zakelijke kant van de muziekindustrie schrikt velen af. Contracten, auteursrecht, licenties, kleine lettertjes … Meer dan ooit is de sector complex en ondoorgrondelijk. Hier tekenen! brengt daar verandering in, door het binnenwerk van de iconische music biz te ontleden en te verhelderen.

Het boek koppelt de activiteiten van het maken, spelen en opnemen van muziek op een begrijpelijke manier aan relevante regelgeving en contractuele sjablonen. Daarmee stelt Luc Gulinck artiesten in staat om bewuster om te gaan met de bedrijfsmatige aspecten van hun muziek. Hij levert daarnaast uitdagende aanzetten tot een frisse kijk op auteursrechten en naburige rechten, maar ook een beleidsvisie voor de toekomst van de muzieksector in Vlaanderen, Brussel en daarbuiten.

Nooit eerder werden in ons taalgebied zoveel nuttige ervaring en knowhow samengebracht. Hier tekenen! biedt een unieke blik achter de schermen van het muziekbedrijf, niet alleen aan auteurs en uitvoerende kunstenaars, producers, technici, remixers, muziekuitgevers en producenten, managers en boekingsagenten, maar ook aan artistiek en zakelijk leiders, rechtspractici, cultuurfunctionarissen, journalisten, onderwijs- en beleidsmensen.

ROCKLEGENDES

The Storyteller. Verhalen over leven en muziek (Dave Grohl)

https://www.bol.com/be/nl/p/the-storyteller/9300000033767301/

Legendarisch muzikant Dave Grohl, drummer van Nirvana en zanger van de Foo Fighters, vertelt verhalen uit zijn unieke muzikale leven. In The Storyteller, een verzameling van gebeurtenissen uit alle periodes van zijn leven, biedt Dave Grohl iets zeldzaams: een echt, rauw en eerlijk portret van een buitengewoon leven bestaande uit alledaagse momenten. Hij schrijft over zijn diepgewortelde liefde voor muziek en zijn collega-muzikanten, zijn hechte verbondenheid met zijn geboorteplaats Springfield, Virginia, en het ontzag dat hij voelt tijdens het opvoeden van zijn dochters.

Dave Grohl vertelt verhalen zoals hij liedjes schrijft: vanuit zijn ziel. Over toeren met Scream, toetreden tot Nirvana en alles zien afbrokkelen, de oprichting van Foo Fighters toen zijn leven zich op een kruispunt bevond, het kriskras reizen over de wereld als familieman en zijn heldere perspectief op roem.

The Storyteller zit boordevol leven en humor. We kenden Dave Grohl al als een van de meest gewaardeerde muzikanten, maar in dit boek ontpopt hij zich daarnaast als een begaafd en boeiend schrijver.

Hotel Californië & andere rock-‘n-roll verhalen (Constant Meijers)

https://www.bol.com/be/nl/p/hotel-californie-andere-rock-n-roll-verhalen/9300000061838596/

Popjournalist Constant Meijers begon eind jaren zestig bij het undergroundblad Aloha en was in de jaren zeventig hoofdredacteur van Muziekkrant Oor. In die woeste jaren waarin popmuziek de jeugdcultuur bepaalde en de bomen in de rock-‘n-roll tot aan de hemel reikten, ontwikkelde Constant een unieke, geheel eigen stijl. Hij trok er zelf op uit, zocht de popmuzikanten die hem interesseerden tot in het Wilde Westen op en maakte reportages die ver uitstegen boven de gebruikelijke vraag-en-antwoordjournalistiek.

In ‘Hotel Californië & andere Rock-‘n-Roll verhalen’ word je meegevoerd naar de tijd dat rockers helden waren en brutale popjournalisten hun verhalen ongezouten opschreven. Duik in de wereld van Constant Meijers, die schouder aan schouder met sterren als de Eagles, Crosby, Stills, Nash en Young, Stevie Wonder, Michael Jackson, Bowie, Orbison, Waits, Jagger en Springsteen geschiedenis schreef – en de popjournalistiek in Nederland immens verrijkte. Hotel Californië bevat een heerlijke mengeling van nutteloze feiten, roddels die je liever niet hoort, onthullingen die ontmythologiseren, bewieroking die je doet blozen en formuleringen die je constant doen glimlachen: popgeschiedenis in optima forma!

Life (Keith Ricards)

https://www.bol.com/be/nl/f/life-keith-richards/30554303/

De langverwachte autobiografie van de gitarist, songwriter en medeoprichter van The Rolling Stones. Ladies and gentlemen: Keith Richards.

Eindelijk vertelt de man zelf over het leven in de crossfire hurricane: obsessief luisteren naar platen van Chuck Berry en Muddy Waters, gitaar leren spelen en een band vormen met Mick Jagger en Brian Jones. De eerste successen van The Rolling Stones en de beruchte arrestaties voor drugsbezit die leiden tot zijn image van outlaw volksheld. Het creëren van onsterfelijke riffs zoals die van Jumping Jack Flash en Honky Tonk Women. Verliefd worden op Anita Pallenberg en de dood van Brian Jones. Fiscale ballingschap in Frankrijk, de tours door de Verenigde Staten, isolatie en verslaving. Verliefd worden op Patti Hansen. Vervreemding van Jagger en de daaropvolgende verzoening. Huwelijk, familie, soloalbums en X-Pensive Winos, en een weg die nooit eindigt.

Met zijn kenmerkende ontwapenende eerlijkheid vertelt Keith Richards het levensverhaal waar we al zo lang meer van wilden weten: open, onbevreesd en oprecht.

ALS JE NIET GENOEG KAN KRIJGEN VAN DE FESTIVALS

Het Festivalgevoel. De Wereld Van Pinkpop, Werchter, Pukkelpop En Lowlands (Arne van Terphoven)

https://www.bol.com/be/nl/p/het-festivalgevoel/1001004006443324/

Sinaasappelgevechten op Lowlands, ontmaagd worden op Pinkpop, de nacht aan gort dansen op Pukkelpop, crowdsurfen op Rock Werchter: sinds de jaren zestig genieten honderdduizenden mensen jaar in jaar uit van popfestivals. Van de muziek, de vriendschap, de vrijheid, de magie, van wat later je allerbeste herinneringen blijken te zijn. In Het festivalgevoel slepen Arne van Terphoven en Isabella Rozendaal, beiden  doorgewinterde festivalgangers, je mee naar de platgetrapte grasvelden en vangen dat typische festivalgevoel als nooit tevoren in woord en beeld.

Sterke verhalen van meer of minder prominente bezoekers en betrokkenen, foto´s van uitzinnige campingtaferelen, de geschiedenis van het Dixitoilet, veertig jaar line-ups en onthullende kijkjes backstage: alles wat een festival tot een festival maakt in een boek waar de rock-’n-roll van de pagina´s spat.

Met exclusieve bijdragen van: Pearl Jam, Junkie XL, Leon Verdonschot, Bloc Party, Guy Mortier, Dolf Jansen, Henry Rollins, Chokri Mahassine, Within Temptation, Sander Lantinga, Queens of the Stone Age, Krezip, Soulwax, Justice, Herman Schueremans, Jan Smeets, dEUS, Goedele Liekens, Primal Scream, Limp Bizkit, Novastar, Michiel Veenstra,  Tiësto, Maximo Park, Placebo en vele anderen. Met voorwoorden van Eric Corton en Otto Jan Ham.

Arne van Terphoven deed voor MTV verslag van de Europese festivals. Hij publiceerde over popmuziek in onder andere Revu, Off The Record en Vice Magazine. Eerder schreef hij Door! Dance in Nederland. Van fotograaf Isabella Rozendaal verscheen in 2007 On Loving Animals.

Woodstock in België. De eerste festivals (Geert de Vriese & Frank van Laeken)

https://www.bol.com/be/nl/p/woodstock-in-belgie/9200000103059168/

In 2019 was het precies vijftig jaar geleden dat in het Amerikaanse Bethel, een dorp met een paar duizend inwoners, een vierdaags muziekfestival werd georganiseerd, goed voor 400.000 op elkaar gepakte aanwezigen. Woodstock – want daar gaat het over – was een game changer op het vlak van muziekbeleving.

Wat gebeurde er bij ons, in datzelfde 1969? Ook hier werden de eerste volwaardige rockfestivals georganiseerd: in Amougies, Ciney, Deurne en nog wat bizarre oorden, terwijl Jazz Bilzen een tweede pop/rockdag kreeg. The Wallace Collection stond op 1 met Daydream, The Pebbles bleven populair, samen stonden ze op bijna alle festivals in ons land. Pink Floyd, Fleetwood Mac en Yes prijkten op festivalaffiches, Steppenwolf trad op in een zaaltje in Mechelen, Jethro Tull in Londerzeel en Frank Zappa op de wei van boer Charles in Kluisberg. Heerlijke tijden voor wie het nog kan navertellen.

Die festivalgangers, muzikanten, rockjournalisten en andere mensen op de eerste rij komen in dit boek uitgebreid aan het woord. We duiken ook in de hitparade van dat jaar en herbeleven hoe muziek aan bod kwam op radio en televisie en in kranten en weekbladen. Rock-’n-roll!

Woodstock. Het Echte Verhaal Achter Het Legendarische Festival (Michael Lang)

https://www.bol.com/be/nl/f/woodstock/30439111/

Precies op tijd voor het veertigjarig jubileum verscheen het fascinerende verhaal achter het legendarische muziekfestival Woodstock. Michael Lang, de mastermind en het creatieve genie achter Woodstock, vertelt zijn verhaal over dit culturele hoogtepunt in de Amerikaanse geschiedenis.

De herinneringen van Lang vormen samen met die van artiesten, bezoekers en oprichters een rijke, unieke en vooral persoonlijke schets van het festival. Vol met zeldzame foto’s en eerlijke, intieme interviews brengt deze vertelling een van de meest cruciale momenten in de muziekgeschiedenis weer tot leven. Het verhaal van de lange tocht naar en door de drie dagen van peace, love en music verscheen nog niet eerder in boekvorm.

Verslagen van bandleden van de Grateful Dead, Crosby, Stills & Nash en The Who, verhalen van mensen als Carlos Santana, Richie Havens, Roger Daltry, The Band en menig ander, vastgelegd in interviews met Lang, worden gecombineerd met Langs eigen verhaal om een volledige geschiedenis van het festival te creëren. Heerlijk om te lezen als je zelf achter de schermen op de ene of de andere wei hebt gestaan. Onwaarschijnlijk hoe dit iconische festival tot stand kwam, elke veiligheidscoordinator krijgt terstond een hartaanval!

OVER LIEFDE VOOR MUZIEK (EN FRANKRIJK)

Hoe muziek werkt (David Byrne)

https://www.bol.com/be/nl/p/hoe-muziek-werkt/9200000027557490/

Hoe muziek werkt is David Byrnes ode aan muziek. Een verslag van een leven in de muziekwereld en een uitleg van hoe en waarom muziek werkt, verteld door een talentvol muzikant. Het is een deels autobiografisch, alomvattend werk dat een schat aan feiten over muziek, muziekvormen en -beleving biedt.

David Byrne is muzikant, maar ontpopt zich in dit standaardwerk tot historicus, antropoloog en sociaal wetenschapper. Hij gebruikt zijn eigen ervaringen en spreekt met vele kenners en deskundigen. Byrne reist naar de Staatsopera van Wenen en naar Afrikaanse dorpen. Met concrete voorbeelden laat hij zien dat muziek niet alleen in studios ontstaat, maar meer nog een logisch en prachtig gevolg is van ons bestaan en onze culturele omstandigheden.

Laat je meenemen op een onweerstaanbaar avontuur waarbij hij met knappe en bezielde argumenten vertelt over de bevrijdende en stimulerende kracht van muziek.

Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk (Bart Van Loo)

https://www.bol.com/be/nl/p/chanson/9200000011326019/

Hoe chansons het verhaal van la douce france vertellen: in Chanson vertelt Bart Van Loo een hoogst originele en vermakelijke geschiedenis van Frankrijk aan de hand van wereldberoemde én vergeten Franse liedjes. Wie pinkte geen traan weg bij Ne me quitte pas? Wie ging niet uit de bol op Alexandrie Alexandra? Wie droomde er nooit van de liefde te bedrijven op Je t’aime… moi non plus? Voor Bart Van Loo vormen de onsterfelijke songs van Brel, Gainsbourg, Piaf en andere groten de aanleiding voor een wonderlijke vertelling. Hij wandelt door de straten van Parijs, laat chansons in zijn hoofd weerklinken en brengt de Franse geschiedenis swingend tot leven.

Bart Van Loo heeft zich de voorbije jaren ontwikkeld tot een zeldzaam dubbeltalent. In De wereld draait door slaagt de francofiel er telkens in om Matthijs van Nieuwkerk met open mond te laten luisteren en in het theater trekt hij volle zalen. Maar in de eerste plaats is hij natuurlijk de auteur van de alom geprezen Frankrijktrilogie en van de bestsellers De Bourgondiërs en Napoleon. Vriend en vijand erkennen dat hij een rasverteller is die bevlogenheid, humor en kennis van zaken als geen ander weet te combineren.

OVER DE ORGANISATIE VAN EVENTS

Events². Hoe organiseer je een geslaagd evenement? (Kevin van der Straeten)

https://www.bol.com/be/nl/p/events-2/9200000010609769/

EVENTS² van Kevin van der Straeten (de bezieler van onze mediapartner eventplanner.be en eventplanner.tv) is hét naslagwerk voor elke organisator van evenementen en feesten. Deze vernieuwde editie is dikker dan ooit, verdiept én bevat volledig nieuwe topics die je als organisator niet mag missen!

Het boek is een complete leidraad voor alle aspecten die bij de organisatie van evenementen, congressen en feesten komen kijken: van de voorbereiding tot het evenement zelf en de evaluatie achteraf. Het boek zit boordevol praktische tips en handige checklists voor zowel zakelijke events als privé feesten. Het helpt je om niets over het hoofd te zien en helpt oog te houden voor de kleinste details.

Het boek houdt de vinger aan de pols bij de nieuwste trends in de eventsector en kwam tot stand met medewerking van tientallen professionals uit de eventsector en docenten eventmanagement.

Wedding Babylon. Het sprookje van de mooiste dag van je leven (Imogen Edwards-Jones)

https://www.bol.com/be/nl/p/wedding-babylon/1001004006850577/?bltgh=vJgqICsHptr0Lb0q3wRB6A.2_6.7.ProductPage

Iedereen houdt van een goede bruiloft. Behalve misschien de bruid en bruidegom, die de hele dag ondergaan in een roes van opwinding en drukte en er zich achteraf weinig van kunnen herinneren. En de bruidsmeisjes die een net-niet-jurk moeten dragen omdat ze anders knapper zijn dan de bruid. En de ceremoniemeester van wie wordt verwacht dat hij een grappige speech houdt voor een zaal vol dronken mensen die hij nauwelijks kent. En, niet te vergeten, de vader van de bruid die het hele feest heeft moeten betalen.

In de traditie van de succesvolle Babylon-serie laat Imogen Edwards-Jones zien hoe het er achter de schermen aan toegaat bij trouwerijen. Schokkend soms maar wel verschrikkelijk hilarisch en zoooo herkenbaar voor elke event manager!

Waarom schieten de prijzen omhoog als gebak verandert in een bruidstaart of een bos bloemen in een bruidsboeket? Wat doe je als je twijfels krijgt voor het altaar en waarom zitten de speeches altijd vol flauwe, misplaatste grappen? De kans dat dingen verschrikkelijk uit de hand lopen is nooit groter dan op een bruiloft. Wedding Babylon bewijst dat de mooiste dag van je leven zomaar kan veranderen in je ergste nachtmerrie. Of die van de wedding planner …

Imogen Edwards-Jones schreef de internationale bestsellers Hotel Babylon, Air Babylon, Fashion Babylon, Beach Babylon en Pop Babylon. Van Hotel Babylon werd een succesvolle televisieserie gemaakt.

Dagboek van een weddingplanner (Lotte Groosman)

https://www.bol.com/be/nl/p/dagboek-van-een-weddingplanner/9200000108382595/

Lotte Groosman weet als geen ander hoe je de bruiloft van je leven kunt organiseren.  Ze is dé wedding planner van Nederland, één van de eerste in onze contreien ook, en heeft menige grote bruiloft van bekende Nederlanders op haar naam staan, in binnen- en buitenland. Op Franse chateaus, Italiaanse landgoederen of op vertrouwde plekken in Nederland. In dit boek deelt ze haar ervaringen als weddingplanner. Het staat vol tips, grappige anekdotes en liefdesverhalen.

Van het aanzoek tot de trouwdag zelf: alle facetten van het plannen en organiseren van een bruiloft komen aan bod. Aan de hand van grappige anekdotes, mooie liefdesverhalen van bruidsparen én de uitdagende situaties en struggles die je niet voorzien had, geeft Lotte Groosman je tips en inspiratie voor je eigen trouwfeest. Want wat doe je als je prachtige Italiaanse bruiloft in het water dreigt te vallen door slecht weer?

Daarnaast lezen we het verhaal van Lotte zelf, hoe ze weddingplanner werd, wat haar mooiste en moeilijkste momenten waren en waarom het elke keer weer zo bijzonder is zo’n belangrijke dag van anderen mee te maken. Een uniek kijkje achter de schermen voor iedereen die meer wil weten over het beroep weddingplanner.

Photo by Ben White on Unsplash