Grootschalige hulplijnencampagne van de Vlaamse overheid

De hulplijnen in Vlaanderen trekken komende periode alle registers open, om mensen in de donkerste periode van het jaar een luisterend oor te bieden. De Vlaamse overheid lanceert op 26/12 een grootschalige campagne om dit onder de aandacht te brengen.

Het is een moeilijke tijd voor heel wat mensen. Niet in het minst voor jullie, onze leden. De hele Corona-situatie brengt een pak zorgen met zich mee. En dat in een tijd dat een groot stuk van onze vertrouwde ‘ventilatiekanalen’ zijn weggevallen.

Want onderschat het niet: al die kleine gesprekken – collega’s onder elkaar, met je eigen klanten, bij de bakker, met vrienden of familie – die doen deugd. Ze helpen je verder, verlichten je zorgen. Die contacten, vormen dag in dag uit, onze eigen hulplijnen. Jij biedt zo op jouw beurt vaak een luisterend oor aan jouw eigen klanten.

Als dat allemaal wegvalt, wordt alles moeilijker…

De Vlaamse overheid lanceert binnenkort een grootschalige campagne, om te benadrukken dat er hulp klaar staat, voor wie hem nodig heeft. De hulplijnen in Vlaanderen trekken de komende periode alle registers open, om mensen in de donkerste periode van het jaar een luisterend oor te bieden.

‘We missen onze gesprekken. Blijf praten met mensen in je omgeving. Kan dat niet? Dan kan je altijd terecht bij de hulplijnen.’

Dat wordt de insteek van de campagne. De hulplijnen, dat zijn Tele-Onthaal, 1712, Awel, Nupraatikerover, de Zelfmoordlijn, de Druglijn en Stop it Now! De campagne moet het hulpaanbod bekender maken, zodat niemand zich in de steek gelaten voelt.

Hoe breder we die boodschap kunnen uitdragen, hoe meer mensen zij hulp kunnen bieden. De Vlaamse overheid wil benadrukken dat je altijd zelf terecht kan bij de hulplijnen als je hen nodig hebt, maar wil tegelijkertijd vragen om die boodschap ook verder te verspreiden naar je eigen cliënteel.

Op de website www.hulplijnencampagne.be vind je hiervoor het materiaal. Daaronder bijvoorbeeld:

  • Een post die via social kanalen gemakkelijk verspreid kan worden.
  • Een affiche die voor het raam kan.

Al dat materiaal mag onbeperkt gebruikt én verspreid worden vanaf de start van de campagne – op 26/12.