Fase oranje: wat verandert er voor ons?

Vanaf 18 februari schakelen we naar fase oranje van de barometer. Dat heeft het Overlegcomité vandaag beslist.

Alle evenementen zijn toegelaten, zowel binnen als buiten. Ook ‘dynamische activiteiten’ waarbij mensen staan of dansen mogen terug, maar wel met gebruik van het CST, optionele antigeentesten en mondmaskers voor het personeel. Bij dynamische events binnen wordt een maximum bezetting van 70% van de zaalcapaciteit toegestaan.

Mondmaskers zijn dus nog altijd verplicht bij niet-dynamische binnenactiviteiten zoals een zittend concert, een congres, de cinema, theater of sportwedstrijden binnen. In de tribunes in openlucht is het dragen ervan enkel verplicht als de sociale afstand niet gegarandeerd kan worden. Bij dynamische activiteiten, zowel binnen als buiten, moet het personeel steeds een mondmasker dragen, maar het publiek niet.

De maximaal toegelaten bezetting van eventlocaties gaat naar omhoog tot:

  • 70% van de capaciteit van de zaal bij dynamische binnenactiviteiten
  • 80% bij niet-dynamische binnenactiviteiten en alle buitenactiviteiten
  • 100% bij een luchtkwaliteit onder een gemiddeld gemeten streefwaarde van 900 ppm CO2 bij binnenactiviteiten
  • 100% bij buitenactiviteiten indien gewerkt wordt met compartimenten van maximaal 2.000 personen of indien bijkomende anticrowdingmaatregelen genomen worden na positief advies van de Lokale Veiligheidscel.

Om de maximale zaalcapaciteit te kunnen benutten is een goede ventilatie van binnenruimtes van cruciaal belang. Bij het bereiken van de limietwaarde van 1500 ppm CO2 of een debiet van 18m³ ventilatie per persoon of 18m³ luchtzuivering per uur per persoon moet de capaciteit worden beperkt of moeten andere maatregelen worden genomen.

Het Covid Safe Ticket blijft nog steeds verplicht voor alle binnenactiviteiten vanaf 50 personen en voor buitenactiviteiten vanaf 100 deelnemers.

Voor huwelijken en begrafenissen verandert er niets, die zijn net als nu toegelaten.

Bron: https://www.info-coronavirus.be/nl/

Photo on Pixabay.