Omdat de coronacrisis een zware impact blijft hebben op de economie, heeft de Vlaamse regering beslist om extra steunmaatregelen te voorzien voor de Vlaamse bedrijven.
Omdat de coronacrisis een zware impact blijft hebben op de economie, heeft de Vlaamse regering beslist om extra steunmaatregelen te voorzien voor de Vlaamse bedrijven.
Aanpassing en uitbreiding van het Vlaams beschermingsmechanisme tot het einde van dit jaar
Alle handelszaken die verplicht gesloten zijn kunnen automatisch een beroep doen op het Vlaams beschermingsmechanisme. Dat betekent dat zij geen omzetverlies moeten aantonen voor de periode waarin ze verplicht gesloten zijn. Het steunbedrag is 10% van de omzet die de onderneming had in dezelfde periode in 2019. Dat is ongeveer twee derde van de vaste kosten. Voor ondernemers die nog geen jaar bezig zijn, wordt een andere gelijkaardige periode in rekening gebracht of wordt naar het financieel plan gekeken.
Niet enkel wie verplicht gesloten is, ondervindt gevolgen van de maatregelen. Ook andere ondernemers kunnen een premie aanvragen als ze een omzetverlies van 60% hebben geleden. Toeleveranciers van verplicht gesloten ondernemingen kunnen een aanvraag indienen voor een kortere periode, die overeenstemt met de verplichte sluitingsperiode van hun klanten.
Het Vlaams beschermingsmechanisme is in twee periodes mogelijk. Van 1 oktober tot 15 november en van 16 november tot 31 december. Voor die eerste periode was het al zo dat bedrijven die verplicht gesloten zijn een keuze kunnen maken tussen een steun van 10% voor de sluitingsperiode sinds 19 oktober waarvoor ze geen omzetverlies moeten aantonen. Of 10% van de normale omzet tijdens de periode van 1 oktober tot 15 november waarvoor ze wel 60% omzetverlies moeten aantonen. Nu komt daar een tweede periode van 16 november tot 31 december bij. De aanvraag voor de eerste periode (1 oktober tot 15 november 2020) kan ingediend worden vanaf maandag 16 november via de website van VLAIO.
Voor kleine ondernemingen komt er een minimumbedrag van 1.000 euro steun voor de periode van anderhalve maand. Voor ondernemingen met 50 werknemers of meer is er een extra maximumplafond van 60.000 euro voor de periode van anderhalve maand. De plafonds worden verhoudingsgewijs aangepast voor ondernemingen die een aanvraag indienen voor een kortere periode van verplichte sluiting.
Verlenging van de indieningstermijn voor een handelshuurlening
Om ondernemers verder te ondersteunen in hun vaste kosten, is er ook de mogelijkheid om een handelshuurlening af te sluiten. Wie zijn of haar pand huurt, kan een vrijwillige overeenkomst sluiten met de verhuurder. De handelshuurlening kon oorspronkelijk tot 1 december 2020 aangevraagd worden, maar aangezien de crisis blijft aanhouden wordt die indieningstermijn verlengd tot 1 maart 2021.
Infosessies “Eerste Hulp Bij Online verkopen”
Naast de financiële steun hebben veel bedrijven ook nood aan begeleiding of advies om ook online hun klanten te bereiken. Daarom wil de Vlaamse overheid samen met VLAIO, Unizo en NSZ online infosessies aanbieden.
Het programma start met 5 webinars, georganiseerd door VLAIO, die later ook als video beschikbaar zullen zijn:
- Hoe Google jouw zaak ziet (o.a. Google my business);
- Online verkopen via Facebook en Instagram;
- Slimme online tools waar je fysieke winkel beter van wordt (reserveren, click&collect, whatsapp, …);
- Online verkopen zonder eigen webshop;
- Starten met een eigen webwinkel.
De eerste webinar zal plaatsvinden op 24 november en ondernemers kunnen deelnemen via VLAIO.
De Vlaamse overheid maakt 700.000 euro vrij waarmee de partnerorganisaties Unizo en NSZ een reeks aanvullende webinars kunnen organiseren. Ondernemers die nood hebben aan meer individuele begeleiding worden via de partners toegeleid naar een meer persoonlijke coaching.