Improvisatietheater op het Landjuweelfestival: een primeur!

Voor het eerst werd een improvisatievoorstelling geselecteerd voor het prestigieuze Landjuweelfestival. Dat festival zet de spotlight op het beste amateurtheater van het afgelopen seizoen. BESA member BIL is in haar nopjes met deze primeur.

Het Landjuweelfestival is niet zomaar een festival. Het werd als “Het Koninklijk Landjuweel” in 1922 opgericht door niemand minder dan Herman Teirlinck als meest prestigieuze onderscheiding voor een individueel Vlaams amateurtoneelgezelschap. Hij liet zich hiervoor inspireren door ‘Het Landjuweel’ bij de middeleeuwse Schuttersgilden, vooral door de zeven Landjuweeltornooien die de Rederijkerskamers vanaf 1515 mee opluisterden. Jaarlijks werd deze prijs uitgereikt tijdens het Landjuweeltornooi.

Sinds 2006 is het Koninklijk Landjuweel omgevormd tot het Landjuweelfestival waarbij de competitie op de schop ging. In plaats van een festival van ‘de beste’ is het Landjuweelfestival nu een feest van ontmoeting, inspiratie en samenwerking waarbij gedurende een vijftal dagen inspirerend amateurtheater in al zijn diversiteit  centraal staat. Sinds 2016 vindt het Landjuweelfestival elk jaar in een andere stad plaats. De komende editie gaat door in Brugge van 27 oktober tot 1 november 2023.

Het Landjuweelfestival toont een scala van de meest belangwekkende amateurtheatervoorstellingen die het voorbije seizoen te zien waren in heel Vlaanderen en Brussel. Dat een improvisatievoorstelling werd opgenomen in het programma is een primeur.

De Belgische Improvisatieliga is terecht fier want de voorstelling "Aanzet. U kiest, Wij spelen,  het afstudeerproject van Koen Ilsen, kwam tot stand met de ondersteuning van hun BIL coach Sophie Van den Eynden. In deze experimentele improvisatie-voorstelling bepaal jij, het publiek, het lot van de dorpsbewoners. Adopteer een acteur en coach deze doorheen de voorstelling. Jij bent aan zet…

Meer info: https://www.opendoek.be/landjuweel

Foto: Open Doek – Programma Landjuweelfestival, “Aanzet. U kiest, wij spelen”.