De festivalzomer in met BESA Backstage@Rock Werchter!

Is er een betere manier om het festivalseizoen in te zetten dan met een exclusieve backstage tour op de festivalweide van Rock Werchter? Dat vonden heel wat van onze leden alvast niet!

Het was verzamelen geblazen na onze Algemene Vergadering in de backstage van Rock Werchter, waar Tom Bilsen, COO van Live Nation Belgium, ons opwachtte voor een anderhalf durende rondleiding over het 150 hektaren groot festivalterrein (toegegeven, de parkings zijn daar wel bij geteld, maar toch …). We konden zelfs rekenen op fantastisch festivalweer met een zomerzon die ons de afgelopen regenmaanden deed vergeten.

We begonnen onze tour op de indrukwekkende main stage (van BESA member Stageco) dat met zijn hoogte van 20m en gigantische podiumoppervlak van ongeveer 65m op 26m, loading docks inbegrepen, al meteen tot de verbeelding sprak. Daar kregen we de algemene facts & figures over het festival dat volgend jaar al zijn vijftigste verjaardag viert en daarmee één van de oudste rockfestivals in ons land is. Qua logistiek kan het tellen: 41 km herashekwerk, 51.000 m² aan vloeren waarvan 27.000 m² in hout, 529 containers, 93 stockcontainers, 106 koel- en vriescellen, … Er werken ook een heleboel van de BESA-leden mee aan het festival, al dan niet rechtstreeks voor organisator Live Nation (alvast sorry als het lijstje niet compleet is): Crackerjack, GSV Verhuur, Losberger De Boer, PAS Security, Pieter Smit, PRG, Roadrunner, S2 Rent, Showtex, Stageco, The Powershop, The Safe Group, Veldeman, Zippolla, …

Daarna werden we vergast op een etentje in de Crew Village, een soort van dorp aan de rand van het festivalterrein. Per festivaldag werken er zo’n 12.000 mensen op het festival en dan zijn daar de ploegen van politie, brandweer en rode kruis nog niet eens bijgerekend. Er is dus best veel plaats nodig om al die mensen te briefen en te voorzien van catering. En het moet gezegd, de crew catering is hier best OK!

Daarna ging het richting festivalterrein zelf, dat er ondanks alle regen van de afgelopen dagen prima bij lag om de komende editie van het festival 88.000 festivalgangers per dag te verwelkomen. De set up van het festival was nog niet compleet – The Boss moest nog lansgkomen op 2 juli – maar de grote infrastructuren waren er uiteraard al wel. We kregen dus een exclusieve preview van de ikonische The Barn en de nieuwe Klub C (beide van BESA member Veldeman).

De indrukwekkende The Barn (capaciteit 20.000 festivalgangers) werd vorig jaar al volledig vernieuwd maar kreeg dit jaar een nieuwe uitstraling, met een grote poort als ingang en betonnen vloerplaten als ondergrond (die er na het festival weer helemaal uit moeten!). Klub C (capaciteit 10.000 festivalgangers) kreeg dit jaar zelfs een heel nieuwe tent met een veel ruimtelijker gevoel. Per 2 beams kan in deze tenten een gewicht van niet minder dan 20 ton gehangen worden. Natuurlijk vergaten we ook The Slope (capaciteit 5.000 festivalgangers) niet en het artistieke project North West Walls met containers beschilderd door kunstenaars die elk jaar door Arne Quinze worden geselecteerd. Die zijn overigens het enige dat eind juli nog overblijft van het indrukwekkende festival, al de rest wordt na Rock Werchter weer afgebroken en verdwijnt weer tot volgend jaar. Hier vind je ook The Milk Factory, een ruimte voor vrouwen die borstvoeding geven. Vrouwen kunnen hier in alle rust afkolven en hun melk in bewaring geven tot het einde van het festival. Een fijn initiatief toch?

In North West Walls bevindt zich ook één van de twee grote aperozones waar je je drankje in een echt glas kan krijgen. Overal anders worden herbruikbare bekers ingezet. Rock Werchter doet wel meer om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo werkt het festival bijvoorbeeld samen met Bolt voor het opwekken van groene stroom via zonnepanelen en een windturbine op het festivalterrein. En met de Smaakfabriek, waar je aan de foodstanden eten kan kopen dat door de gekende tv-chef Loïc Van Impe ambachtelijk wordt bereid met lokale, vers bereide en seizoensgebonden producten.

Qua catering kan je hier dus wel meer krijgen dan de klassieke festivalhap. Dat klassieke festivalaanbod is anders wel heel uitgebreid. Aan niet minder dan 700 lopende meter foodstanden kan je kiezen uit een aanbod van meer dan 300 verschillende gerechten, van de klassieke friet met mayonnaise over Mexicaans tot het betere festivalaanbod, met bijvoorbeeld vlees van Dierendonck of verse vis van ‘t Werftje. Qua drank gaat het om 500 lopende meter aan togen, met bier dat wordt aangevoerd via ondergrondse leidingen.

Wij gingen voor ons biertje na afloop terug richting Crew Village, waar we nog verder konden bijpraten met de collega’s. Een zeer geslaagde BESA Backstage!