De epidemiologische situatie leidde deze week tot een nieuw overlegcomité. Dit betekent terug verstrenging van de beschermingsmaatregelen in het algemeen en de evenementensector in het bijzonder.
Wat zijn nu de belangrijkste veranderingen vanaf 20 november?
- Er is een algemene mondmaskerplicht in de publiek toegankelijke ruimtes bij evenementen, ongeacht de grootte van het event en zowel indoor als outdoor en dit vanaf de leeftijd van 10 jaar.
- Het mondmasker is ook verplicht op alle evenementen waar CST van toepassing is.
- CST mag ook vrij gebruikt worden voor kleinere groepen dan 50 personen maar de mondmaskerplicht blijft.
- Voor private bijeenkomsten worden de drempels verlaagd naar 50 personen binnen en 100 buiten. De organisator van een private bijeenkomst wordt toegelaten om deze drempels te overschrijden mits gebruik van CST en mondmasker mits de organisator de bezoekers daarvan voorafgaand informeert.
- Ook voor publieke evenementen worden de drempels verlaagd naar 50 personen binnen en 100 buiten. Het dragen van een mondmasker is verplicht ongeacht de grootte van het evenement en ongeacht het gebruik van CST. Het is niet meer mogelijk om evenementen door middel van CIRM/CERM en zonder CST te organiseren. Ook grote evenementen zoals kerstmarkten, carnavalsfeesten en sportwedstrijden vallen onder deze regels.
- Wanneer een evenement georganiseerd wordt in een inrichting die niet behoort tot de evenementensector (zoals een café of discotheek) gelden dezelfde regels over CST en mondmasker zoals die van toepassing zijn bij publieke evenementen.
- Het mondmasker mag occasioneel afgezet worden om te eten en te drinken. Het blijft aanbevolen de afstand van 1,5 meter tussen elke persoon te behouden.
- Teambuildings en bedrijfsfeesten met fysieke aanwezigheid dienen de maatregelen te volgen die van toepassing zijn op de activiteitsectoren die hiermee gepaard gaan (zoals bv. Horeca, sport, enz.)
- Wat betreft luchtkwaliteit blijft de norm op 900ppm. Bij overschrijding van de 1200 ppm dient er een actieplan te zijn om terug de norm van 900 ppm te halen. Het blijft uiterst belangrijk om een goeie luchtventilatie te hebben en het plaatsen van een luchtdesinfectie en/of filtratiesysteem wordt aanbevolen. Het plaatsen van een luchtkwaliteitsmeter (CO²) is natuurlijk verplicht.