Werken op een feestdag, mag dat als student?

De maand november is al begonnen met een feestdag en ook in de eindejaarsperiode staan nog tal van feestdagen in de agenda. Maar hoe zit dat nu met feestdagen als je als jobstudent aan de slag bent? We zetten een aantal dingen even op een rijtje.

De basisregel is dat werken op zon- en feestdagen verboden is, maar er zijn veel uitzonderingen. In onze sector zou dat bijvoorbeeld totaal niet werkbaar zijn. De regel is dus dat als gewone werknemers op zon- en feestdagen mogen werken, dan mogen jobstudenten dat ook. Alleen voor minderjarigen geldt een uitzondering: zij mogen sowieso maar één op de twee zondagen werken.

Ben je als jobstudent in de weer tijdens de eindejaarsperiode? Dan gelden dus dezelfde regels als voor de normale werknemers van het bedrijf. Net als alle andere werknemers heb je ook recht op wettelijke feestdagen (Kerstmis, Pasen, nationale feestdag, enz. …).

In principe heb je recht op de tien vastgelegde wettelijke feestdagen maar afhankelijk van de situatie worden die anders bekeken:

  • Valt een feestdag binnen de periode van je contract, dan moet je niet gaan werken en wordt die dag gewoon doorbetaald door de werkgever.
  • Valt de feestdag op een zondag of op een normale inactiviteitsdag van het bedrijf waarin je werkt, dan krijg je ter compensatie een vrije dag op een gewone werkdag.
  • Moet je uitzonderlijk werken op een feestdag, dan heb je recht op inhaalrust die je verplicht tijdens de werkuren moet opnemen.

Of je meer betaald wordt als je op een feestdag werkt, hangt af van het paritair comité waarin je werkt. Studentenarbeid volgt de afspraken die in de sector zijn gemaakt. Over het algemeen krijg je als je werkt op een feestdag evenveel betaald als waneer je zou werken op een zondag, maar er zijn uitzonderingen.

Ook na afloop van je contract heb je misschien nog recht op de betaling van een wettelijke feestdag. Dat hangt af van hoe lang je gewerkt hebt:

  • Heb je minder dan 15 dagen gewerkt? Dan hoeft je werkgever de feestdag niet te betalen.
  • Heb je 15 dagen tot een maand zonder onderbreking gewerkt? Dan moet je werkgever je loon betalen voor één feestdag die valt tijdens de 14 dagen na het einde van je contract of tewerkstellingsperiode.
  • Heb je meer dan een maand zonder onderbreking gewerkt? Dan moet je werkgever je loon betalen voor de feestdagen die vallen tijdens de 30 dagen na het einde van je contract of tewerkstellingsperiode.

Werk je via een interimkantoor, kijk dan ook zeker na of het kantoor alle betaalde feestdagen waar je recht op hebt ook effectief uitbetaalt.

We geven ook nog even mee dat een betaalde feestdag ook niet meetelt voor het pakket aan uren waarop je minder sociale bijdragen betaalt dan een gewone werknemer. Voor 2024 bevat dat pakket 600 uur. Enkel de effectief gewerkte uren tellen mee in de 600-urenteller.

Heb je toch nog vragen? Meer info vind je hier: https://www.studentatwork.be/.

De wetgeving terzake: https://werk.belgie.be/nl/themas/arbeidsreglementering/jeugdige-werknemers

Photo by Annie Spratt on Unsplash