Women in Live Music (WILM) organiseerde in 2024 een bevraging naar het welzijn van vrouwen in de live muziekindustrie. De resultaten zijn nu bekend. Er is nog een lange weg te gaan om gelijke kansen en voorwaarden voor iedereen in de sector te garanderen.
WILM werd in 2018 opgericht als een Europees platform en online community voor vrouwen die achter de schermen werkzaam zijn op live events. Het gaat hierbij om geluidstechnici, tourmanagers, lichtontwerpers, concertfotografen, backliners, stagemanagers, vrachtwagenchauffeurs van evenementen, promotors, event managers, stagehands, enz. ….
De motivatie voor de bevraging was de vaststelling dat het aandeel vrouwelijke crew de afgelopen tien jaar niet significant gegroeid leek te zijn, ondanks het feit dat er veel meer vrouwen, vooral van de jongere generatie, in de sector zijn gaan werken. Het percentage vrouwelijke crew in Europa wordt nog altijd geschat op ruim onder de 10%. Dat zou erop kunnen wijzen dat vrouwen niet zo lang in de sector willen blijven als hun mannelijke collega's.
Daarom wilde WILM onderzoeken wat de impact is van het welzijn van vrouwen die achter de schermen werken in productie, logistiek en techniek bij festivals en andere muziekevenementen, corporate events of als een deel van een tourende crew, om te zien of dat een factor kan zijn waarom vrouwen niet zo lang in de sector willen blijven als hun mannelijke collega's. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het onderzoek 30% vrouwen telt die 1 tot 4 jaar in de sector werken, 35% 5 tot 10 jaar en 35% 11 jaar of meer, wat in tegenspraak is met de stelling dat vrouwen niet zo lang in de sector blijven als hun mannelijke collega's.
Het onderzoek “Wellbeing of Female Crew Members in the European Live Music Industry” werd uitgevoerd van november 2023 tot juni 2024. Het onderzoeksrapport presenteert de bevindingen van het onderzoek en de aanbevelingen van WILM voor de toekomst. De focus lag op de getuigenissen en verhalen van vrouwelijke crewleden in de Europese live muziekindustrie met als doel een basis te vormen voor verder onderzoek op dit gebied.
De enquête maakte deel uit van een onderzoek dat het aandeel van vrouwelijke crewleden in de Europese live muziekindustrie in kaart wil brengen. 1.011 vrouwen namen deel aan deze inventarisatie en vertegenwoordigden een breed scala aan offstage-functies in 44 verschillende landen. Bijna de helft (42%) van de deelnemers woonde in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Duitsland (11%), Nederland (7%) en Zweden (5%), de landen met de meeste respondenten. Van de 1.011 mensen die deelnamen aan de enquête, beantwoordden er 635 ook de vragen over welzijn in de Europese live muziekindustrie. Het zijn deze 635 deelnemers die de basis vormen van het onderzoek. Het aantal Europese crewleden wordt momenteel geschat op zo’n 700.000. De 635 vrouwen in het onderzoek vormen uiteraard slechts een kleine steekproef van de sector, maar het kan wel de basis leggen voor verder onderzoek op dit gebied.
Op basis van de enquêteresultaten heeft WILM een aantal belangrijke zorgen en problemen geïdentificeerd met betrekking tot het welzijn van vrouwelijke crewleden in de Europese live muziekindustrie. Dat geeft WILM en andere stakeholders een betere basis om de discussie aan te gaan, antwoorden te formuleren en mensen te ondersteunen met de kennis die is verkregen uit de enquête.
De resultaten in een notendop
57% van de 635 deelnemers geeft aan een (positieve of negatieve) verschuiving te hebben opgemerkt rond de werkomgeving in de live muziekindustrie sinds ze zijn begonnen. De meerderheid van de respondenten die gewag maakten van een verschuiving, zei dat ze die vooral als positief ervaren. Een paar respondenten noemen toch ook een toename van burn-out als negatieve tendens binnen de branche.
Positief: toenemende diversiteit – Meer dan de helft van degenen die positieve veranderingen aangeven, noemen diversiteit en de groeiende vertegenwoordiging van vrouwen in de live muziekindustrie als redenen voor die positieve verschuiving. De respondenten merken op dat, hoewel het aantal vrouwen in de live-industrie lijkt toe te nemen, er wel nog een lange weg te gaan is voordat die aantallen significant zijn. Over het algemeen is men ervan overtuigd dat de toenemende aandacht voor diversiteit en vrouwelijke vertegenwoordiging een verschil maakt binnen de sector.
“There are definitely more women in technical roles which improves the work environment and culture for young women starting out in this field”.
Positief: professionalisering en toenemende aandacht voor geestelijke gezondheid – Over het algemeen merken de positieve respondenten op dat de sector professioneler wordt. Veel respondenten noemen de toenemende aandacht voor geestelijke gezondheid en welzijn als een positieve verandering – vooral in de nasleep van de coronapandemie. Hoewel de respondenten melden dat er steeds meer aandacht is voor de werkomgeving, werktijden en beter management, is er toch nog een lange weg te gaan voor een sector waar het soms een survival of the fittest lijkt. Veel respondenten melden dat de toon in de loop der jaren wel is veranderd en dat managementteams steeds meer actie ondernemen bij problemen met de werkomgeving.
“Everything is more professionalised, which makes it a lot safer and more healthy in a general way. Better food, no drinking on the job, sometimes even reasonable hours, livable wages. But there is still lots of unfriendly competition, and ego bullshit, which still makes it quite difficult mentally.”
Negatief: toenemend aantal gevallen van burn-out – Sommige respondenten zagen een toename van burn-out als een negatieve tendens binnen de sector. Slechts een paar deelnemers noemden burn-out direct, maar aangezien hen in de enquête niet specifiek naar deze kwestie werd gevraagd, geven hun antwoorden aan dat er mogelijk een groter probleem aan de hand is. Dit wordt ondersteund door de vaststelling van Music Minds Matter, de Britse charity die gratis geestelijke gezondheidszorg biedt aan mensen die werken in de muziekindustrie, dat het aantal mensen dat gratis geestelijke gezondheidszorg zoekt in de jaren 2022-2023 met 200% is toegenomen.
“Mental health wise I’ve seen a lot of people with a burnout, including myself”.
Negatief: minder ruimte voor fouten door vrouwelijke crew – 81% van de respondenten zegt dat ze banger zijn om fouten te maken dan hun mannelijke collega's. Vrouwelijke crewleden lijken minder fouten te mogen maken voordat ze worden uitgescholden of ontslagen, vergeleken met hun mannelijke collega's. Over het algemeen lijkt er een lagere drempel te zijn voor hoeveel en welk soort fouten vrouwelijke bemanningsleden mogen maken.
Er lijkt ook een verschil te zijn in de benadering en de behandeling van mannelijke en vrouwelijke crew. Dat verschil in hoe vrouwen worden benaderd in vergelijking met mannen wordt ook opgemerkt door respondenten die een geslachtstransitie hebben ondergaan. Anders behandeld worden vanwege je geslacht kan onzekerheid veroorzaken of vergroten bij de vrouwelijke crew. De kwaliteit van het werk en de betaling tussen mannen en vrouwen lijken ook onevenwichtig te zijn en in het nadeel van de vrouwen.
“People often even approach me differently in emails while still assuming I’m male — and then change their behaviour when learning their mistake (to being less respectful, making me negotiate harder for deals and fees etc.) Even in person it often feels like I have to work pretty hard to “prove I’m one of the boys” in order to be treated equally and let in on the fun, too.”
Negatief: impostersyndroom bij vrouwelijke crewleden – Van de 635 mensen die antwoordden op de vraag “Hebt u tijdens het uitoefenen van uw job ooit in die mate last gehad van het imposter-syndroom dat u overwoog om de sector te verlaten?”, gaf 61% (389) aan dat ze dat inderdaad hadden overwogen. Gezien het feit dat sommige respondenten misschien niet bekend zijn met de term impostersyndroom, is het vermeldenswaard dat 90% van de respondenten in een andere vraag ook aangeeft dat ze zich meer dan hun mannelijke collega's moeten bewijzen.
Het impostersyndroom lijkt een veel voorkomend fenomeen te zijn bij veel crew, zowel vrouwen als mannen. Toch suggereren studies dat het impostersyndroom vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Het komt ook vaker voor in omgevingen met hoge druk en veel impact, wat zou kunnen verklaren waarom het in de Europese live muziekindustrie voorkomt.
“I’d say 80% of the time I have imposter syndrome. I know women techs in their 70’s with it. We don’t seem to have the self confidence that men have or the self promotion.”
Ook een gebrek aan rolmodellen of mensen met wie je je kunt identificeren, kan leiden tot een gevoel van stigmatisering of isolement binnen de sector, waardoor het imposter syndroom mogelijk verergert.
“Through all four years of my studies, as the only female on my course I was feeling like I don’t belong here. When I was working on some of my first shows I counted how many women there are in a team. Looking at the hundreds of people building an arena show I managed to find around 10 women, mainly working as stage manager/ project manager, while only three of them including me were technicians”.
Samen schetsen deze resultaten een beeld van een sector waar vrouwen nog altijd met andere verwachtingen worden geconfronteerd dan hun mannelijke collega's. De neiging om vrouwelijke cerw minder ruimte te geven voor fouten ondersteunt dat beeld. Zelfs als de zichtbaarheid van vrouwen toeneemt, is er nog een lange weg te gaan om gelijke kansen en voorwaarden voor iedereen te garanderen.
Lees de volledige resultaten van het onderzoek hier.
—
Foto: WILM – Walk & Talk with the crew from Red Hot Chili Peppers