Het laatste Vlaams beschermingsmechanisme

Eind september loopt het Vlaams beschermingsmechanisme af. Voor de maanden juli, augustus en september is er wel nog gerichte steun aan sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronamaatregelen. Zo zullen o.a. discotheken, feestzalen en ook een beperkte groep ondernemingen in de eventsector nog een beroep kunnen doen op het Vlaams beschermingsmechanisme. Om bescherming te krijgen moet je aan de hand van je btw-aangifte van het derde kwartaal aantonen dat je minstens 60% omzetverlies had.

Eind september loopt het Vlaams beschermingsmechanisme op zijn einde. De meeste coronamaatregelen worden ook verder afgebouwd. Uit een enquête van de Nationale Bank bij bedrijven blijkt wel dat een aantal sectoren eind juni nog steeds een hoog omzetverlies hadden. Denk bijvoorbeeld aan feestzalen waar pas sinds begin september opnieuw veel reservaties binnen lopen,  of ondernemers in de eventsector. Ondertussen blijven veel vaste kosten wel lopen.

Om die heel specifieke groep aan ondernemers te beschermen, kunnen zij voor het derde kwartaal van 2021 (juli, augustus, september) een beroep doen op het Vlaams beschermingsmechanisme. De ondernemer moet aantonen dat er 60% omzetverlies is en kan dan 10% van de normale omzet als bescherming krijgen. De bescherming zal evenwel pas aangevraagd kunnen worden na het indienen van de btw-aangifte van het derde kwartaal van 2021 en de btw aangifte van het derde kwartaal van 2019. De aanvraag kan gebeuren vanaf 15 oktober 2021.

Meer info:

Photo by Engin Akyurt from Pexels