Het veiligheidspaspoort: meer dan veiligheid alleen

Naast vakkennis en ervaring is veiligheid een uiterst belangrijk aspect van ons werk. Je wil als eventleverancier uiteraard dat er op een veilige manier kan worden gewerkt tijdens de montage en demontage van een event. Je klanten verwachten dan ook van jou dat je personeel correct is gecertificeerd. Daarom werd in 1998 het veiligheidspaspoort in het leven geroepen.

Het veiligheidspaspoort laat opdrachtgevers toe om de deskundigheid van werknemers op het werkterrein of aan de poort te controleren. Het wordt beschouwd als een handige tool waarmee kan gecontroleerd worden of de crew de noodzakelijke opleidingen en instructies heeft gevolgd. Binnen het VCA/VCO/VCU-systeem speelt het dan ook een belangrijke rol. Het werken met veiligheidspaspoorten is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangemoedigd. Het systeem bestaat ondertussen al meer dan twintig jaar. Toch blijkt het in onze sector nog niet echt gekend.

Het veiligheidspaspoort is, net als een gewoon paspoort, een persoonlijk document waarin alle relevante informatie van de paspoorthouder zijn vastgelegd. Daarmee kunnen medewerkers bewijzen dat ze de juiste trainingen hebben gevolgd, de correcte certificaten hebben en dat ze  veilig kunnen werken. Het gaat in het geval van een veiligheidspaspoort dan om veiligheidsopleidingen, EHBO-cursussen en specifieke vakbekwaamheden zoals certificering voor heftrucks en hoogwerkers. Naast opleidingen en certificaten vind je er ook andere relevante informatie op zoals medische onderzoeken of vaccinaties. Uiteraard is de werknemer niet verplicht om gegevens over zijn medische achtergrond te delen met zijn werkgever. Die informatie wordt dan ook op vrijwillige basis gedeeld.

Veiligheidspaspoorten zijn te koop via dezelfde instellingen waar je ook je VCA certificaat kan halen. Je bent er zelf verantwoordelijk voor – werkgever én werknemer – dat het op de juiste manier wordt ingevuld en dat de meegegeven informatie correct en up to date is.

Het veiligheidspaspoort is drietalig (Engels, Nederlands en Frans) en is geldig in België en Nederland. Er wordt momenteel geijverd voor een uitrol van dit systeem in de rest van Europa, zodat het veiligheidspaspoort in heel Europa geldig zou worden. Op die manier wordt het voor eventleveranciers die internationaal werken gemakkelijker om de juiste beroepsbekwaamheid en certificatie van hun personeel aan te tonen.

Foto: https://www.besacc-vca.be/