Machogedrag, lagere dagtarieven, … Vrouwelijke eventfreelancers moeten soms nog opboksen tegen vooroordelen. Speciaal voor Vrouwendag geven we hierbij 15 tips & tricks voor straffe eventmadammen die hun plek opeisen in de eventwereld.
De eventsector mag dan ondertussen al heel wat vrouwelijker zijn geworden, het is nog steeds zoeken naar tech girls achter de knoppen van de consoles. We zijn er nog niet. Als vrouwelijke eventfreelancers is het soms opboksen tegen vooroordelen, ook al hebben we dezelfde problemen en verzuchtingen, of je nu een man of een vrouw bent. Dat is zelfs nog meer het geval voor personen van kleur, met een verminderde mobiliteit of uit een minderheidsgroep.
Hieronder lijsten we 15 tips & tricks voor straffe eventmadammen die hun plek willen opeisen in onze sector:
- Ga alleen samenwerkingen aan waar je 100% achter staat. Vertrouw hierbij ook je buikgevoel. Probeer je niet te veel te schikken naar anderen. Durf “nee” te zeggen.
- Zorg voor een goede eerste indruk. Geef een stevige handdruk. De blik op je gezicht maakt het af: ogen die “don’t fuck with me!” zeggen in combinatie met een glimlach die uitnodigt om vrienden te worden.
- Als je met seksistische mannen te maken krijgt, ga er dan niet van uit dat alle mannen van hetzelfde team of bureau zo zijn. Je vindt mannelijke bondgenoten op de meest onwaarschijnlijke plaatsen.
- Als iemand een seksistische opmerking maakt, vraag hem dan om die te herhalen alsof je het verkeerd gehoord hebt. Doe dat tot hij beseft dat wat hij zegt beledigend is. Meestal is daar maar een keer of drie voor nodig. 🙂
- Laat je niet overpraten in meetings. Als je onderbroken wordt, blijf dan gewoon op hetzelfde volume verder spreken. Ook als je vrouwelijke collega's consequent onderbroken worden, wijs daar dan op.
- Je kan niet alles zelf doen. Zoek dus collega’s en leveranciers die dezelfde waarden onderschrijven als jijzelf. Zij zullen anderen ook wijzen op hun onrespectvol gedrag. Een cultuur van wederzijds respect is de basis voor gelijkheid op de werkplek.
- Meld het altijd, ALTIJD, als er iets niet OK zit. Als freelancer ben jij misschien de enige die zich comfortabel genoeg voelt om iets aan te kaarten en je zou zomaar echte verandering kunnen brengen binnen een bedrijf.
- Geef nooit iemand de macht om je klein te laten voelen. Je hebt de job gekregen om je competenties, vergeet dat nooit.
- Besef welke voorrechten je hebt en gebruik die om anderen te helpen die die voorrechten niet hebben. Hierbij kunnen je huidskleur of je leeftijd meespelen, of misschien heb je gewoon meer invloed dan anderen. Als je een onrechtvaardigheid ziet, grijp dan in en stel dit professioneel in vraag.
- Zorg dat je iemand hebt waar je terecht kan. Spreek regelmatig af met andere vrouwelijke (event)professionals. Help elkaar met vragen of problemen en moedig elkaar aan.
- Praat met je mannelijke collega's over hun dagtarief en zorg ervoor dat dat evenredig is met dat van jou. Waarom zou jij minder verdienen voor dezelfde job?
- Denk ook eens aan jezelf. Je bent niet ondergeschikt aan de opvoeding van je kinderen of de job van je partner. Laat die dus geen rem zijn op je professionele ontwikkeling.
- Twijfel niet aan jezelf en durf je comfortzone te verlaten. Het is niet omdat je iets nog nooit hebt gedaan, dat je het niet kan. Vrouwen hebben de neiging om zichzelf en hun expertise lager in te schatten.
- Don’t shit where you eat. Wees professioneel, geen dubieus gedrag of relaties on the job.
- Keep your cool en denk eraan, het is maar een job.
—
Photo by Brooke Cagle on Unsplash.