Vlaamse omboekingspremie voor de eventsector

De Vlaamse regering heeft 10 miljoen euro voorzien om organisatoren van evenementen en ­ticketing­bedrijven te compenseren die tickets moesten terugbetalen of omboeken. Die bedrijven hadden veel werk met de terugbetalingen en omboekingen naar een latere datum en met de aanpassing van bestaande events naar een verminderde capaciteit, maar dat leverde geen nieuwe inkomsten op.

Door de coronacrisis moesten veel geplande events geannuleerd worden. Sommige organisatoren kozen ervoor om tickets terug te betalen, anderen gaven bezoekers de mogelijkheid om te herboeken naar een nieuwe datum. Door de aanhoudende crisis werden in sommige gevallen tickets zelfs meerdere keren omgeboekt. Zo moesten Alex Agnew, Lieven Scheire en Clouseau hun shows noodgedwongen al enkele malen uitstellen.

Het omboeken of terugbetalen van tickets, en de vele vragen van tickethouders bracht voor de eventorganisatoren en ticketingbedrijven dus een pak meer werk met zich mee. Daar bovenop kwam nog het extra werk voor de aanpassingen van events omwille van de geldende COVID-19 protocollen. Sommige events konden wel wel plaatsvinden, maar niet aan volle capaciteit, of de genummerde zitplaatsen moesten herschikt worden omwille van social distancing. Ook dat had een invloed op de ticketverkoop: klanten die bijvoorbeeld een meerprijs betaalden voor een betere plaats, verwachtten bij het omboeken een gelijkwaardige zitplaats voor dezelfde prijs of een compensatie voor het verhuizen naar een andere rij.

Omwille van het vele extra werk konden deze eventbedrijven geen gebruik maken van het systeem van tijdelijke werkloosheid, integendeel, zij hadden zelfs méér helpende handen nodig. Omdat het hierbij gaat om tickets die al waren verkocht, stonden er tegenover deze extra personeelskosten geen extra inkomsten. Daarom lanceert de Vlaamse regering nu een omboekingspremie om deze intrinsiek gezonde ondernemingen in de zwaar getroffen sector te ondersteunen.

Dankzij de omboekingspremie kunnen ticketingbedrijven of eventorganisatoren die zelf omboekingen maakten voor elke omboeking of terugbetaling omwille van een uitgesteld of geannuleerd evenement een vergoeding krijgen van maximum de helft van de gemaakte kosten per omboeking, ttz. maximum 2 euro per ticket. Dat bedrag is berekend op de gemiddelde kost per omboeking die volgens VLAIO ongeveer 4 euro bedraagt. Omdat de kost voor het omboeken van ongenummerde plaatsen beperkter is, komt in dat geval slechts de helft van het aantal omgeboekte tickets in aanmerking.

Er is voor de omboekingspremie een budget van 10 miljoen euro voorzien. Afhankelijk van het aantal aanvragen, kan de vergoeding nog verminderen naar 1 euro per omboeking om het voorziene budget niet te overschrijden.

Alleen ticketingbedrijven of eventorganisatoren die minstens 10.000 tickets verkochten, bijkomende arbeidskosten hadden en niet op een ander manier gecompenseerd werden door de overheid komen in aanmerking. Het kan hierbij gaan over één of meerdere events van dezelfde onderneming die oorspronkelijk tussen 13 maart 2020 en 30 juni 2021 zouden plaatsvinden. Zo telt het grootste ticketingbedrijf van België meer dan 470 events waarvoor terugbetalingen of omboekingen nodig waren. Voor filmvoorstellingen, sportcompetities, personeelsfeesten, evenementen van politieke aard, of reis- of horecaevenementen geldt de premie niet.

Aanvragen kunnen binnenkort ingediend worden bij het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), dat elk dossier individueel zal onderzoeken en behandelen.

Meer info:

Nota aan de Vlaamse Regering betreffende omboekingspremie voor boekingen van evenementen die niet zijn kunnen doorgaan in 2020 en 2021 ten gevolge van de coronavirusmaatregelen

Besluit van de Vlaamse Regering over de compensatie van de omboekingskosten van evenementen ten gevolge van de coronavirusmaatregelen

Photo by Clem Onojeghuo from Pexels