Hittestress voorkomen met de EU-OSHA “Heat at Work” leidraad

Met maxima tot 30 graden ziet het er naar uit dat het de komende dagen toch nog erg warm kan worden (al lijkt het maar voor even). Het wordt dus toch uitkijken want uitputting en zelfs een beroerte door de hitte kunnen erg gevaarlijk zijn als er niet onmiddellijk iets aan wordt gedaan. Leer de symptomen herkennen en bescherm jezelf en je collega’s door onmiddellijk in te grijpen!

Onze sector is er een die in de zomer grotendeels buiten werkt, met festivals allerhande die moeten worden op- en afgebouwd in soms barre weersomstandigheden. Daarbij denken we deze dagen vooral aan de regen maar ook hittestress is een risico, en dat voor zowel binnen- als buitenwerkers.

De ernst ervan hangt af van de werklocatie, maar ook van individuele kenmerken zoals leeftijd, gezondheid, sociaaleconomische status en zelfs geslacht. Daar moet je rekening mee houden bij maatregelen om de risico's van werken in hitte aan te pakken en te beperken. De gedetailleerde "Heat at Work"-leidraad van het European Agency for Safety and Health at Work (EU-OSHA) kan je hierbij helpen.

Deze leidraad met praktisch advies en mogelijke veiligheidsmaatregelen geeft je concrete manieren – zowel organisatorisch als technisch – om dit beroepsrisico te verminderen, te beheersen en hierop ook te trainen. Je krijgt ook informatie over welke actie je moet ondernemen als een werknemer tekenen begint te vertonen van een hittegerelateerde ziekte. Houd jezelf en je team veilig dit festivalseizoen!

Je kan de gids hier downloaden: https://osha.europa.eu/sites/default/files/Heat-at-work-Guidance-for-workplaces_NL.pdf

Image by freepik