Valt jouw onderneming binnen de nieuwe NIS2-richtlijn?

In april werd een nieuwe NIS2-richtlijn (Network and Information Security) goedgekeurd die bedrijven in kritieke sectoren verplicht om cybersecurity-maatregelen nemen. Deze wetgeving heeft ook een impact op de eventsector.

Uit een recente studie* blijkt dat slechts 1 op 2 ondernemingen de meest courante cyberveiligheidsmaatregelen ter harte neemt. Cybersecurity is nochtans een reële bedreiging, met een grote impact op onze economie en samenleving. De resultaten van de studie zijn dan ook alarmerend!

Daarom werd in april een nieuwe NIS2-richtlijn (Network and Information Security) goedgekeurd. Die richtlijn verplicht ondernemingen die werken in kritieke sectoren (energie, transport, bank, gezondheid …) om cybersecurity-maatregelen nemen. Deze maatregelen worden later dit jaar uitgebreid naar andere sectoren.

Aangezien heel wat onze eventbedrijven direct of indirect werken met of voor bedrijven in deze kritieke sectoren heeft deze wetgeving ook een impact op onze sector. Val je als kmo niet onder het NIS2-toepassingsgebied maar valt je de klant wel onder het toepassingsgebied, dan kan die misschien wel eisen stellen. Sommige bedrijven voegen al extra eisen toe in hun aanbestedingsformulieren.

Vanaf oktober 2024 verplicht de Europese NIS2-richtlijn ondernemingen in tal van nieuwe sectoren om strikte beveiligingsprincipes en risicobeheersmaatregelen te implementeren. De impact van NIS2 wordt groot, want ook bedrijven die samenwerken met bedrijven die onder de NIS2-richtlijn vallen, zullen gelijkaardige maatregelen moeten nemen.

Valt jouw onderneming binnen het toepassingsgebied van NIS2? Doe de test! In de NIS2 snelstartgids geeft het Centrum voor Cybersecurity België meer informatie over NIS2 en een concreet stappenplan om te voldoen aan de vereisten. Ook VLAIO biedt hulp aan en ondersteuning in het kader van cyberveiligheid.

Vanaf 18 oktober wordt het ook verplicht om cybersecurity incidenten te notificeren. Het Centre for Cybersecurity Belgium (CCB) zal evolueren van een ondersteunende naar een waarnemende en sanctionerende instantie. Het CCB biedt hierover heel wat informatie voor bedrijven. Voor meer informatie of vragen kan je contact opnemen met het NIS Team van het CCB via nis@ccb.belgium.be.

* Lees ook: https://besa.be/nl/nieuws/cybersecurity-blijft-werkpunt-voor-kmos/

Image by freepik