Raad van State fluit overheid terug

Afgelopen weekend gingen de event- en cultuursector zo goed als op slot nadat op het laatste Overlegcomité werd beslist om alle binnenactiviteiten te verbieden. Er volgde een tsunami aan protest. Een aantal culturele organisaties dienden een verzoek in tot schorsing bij de Raad van State. Die floot de overheid vandaag terug.

Met duizenden kwamen we tesamen op de Kunstberg in Brussel om te protesteren tegen de sluiting van de cultuur- en eventsector zonder dat daar enige wetenschappelijk onderbouwde reden voor was.  Dat de wetenschappers zelf aangaven dat de beslissing niet door hen naar voor was geschoven maar een politieke beslissing was viel bijzonder slecht. Er volgde een golf van protest. Ook de burgerlijke ongehoorzaamheid is groot: meer dan tachtig cultuurhuizen en cinema’s beslisten om de coronamaatregelen naast zich neer te leggen en toch open te blijven.

De bal ging aan het rollen nadat Stany Crets had opgeroepen tot actie. Van overal in het land kwamen mensen uit de event- en cultuursector naar Brussel afgezakt. Ook alle eventfederaties schaarden zich samen met de Event Confederation achter de actie en riepen op om mee te gaan betogen. Eendracht maakt macht!

Na de aankondiging van de maatregelen diende de Liga voor Mensenrechten samen met een aantal culturele organisaties een verzoek in tot schorsing bij uiterste dringende noodzakelijkheid bij de Raad van State. Vandaag volgde het nieuws dat de Raad Van State de overheid heeft teruggefloten. De sluiting van theaterzalen, de opera en andere culturele instellingen werd voorlopig geschorst omdat de de maatregel om de cultuursector te sluiten volgens de Raad van State “disproportioneel is”. Die maatregel is niet gebaseerd “op adequate motieven waaruit opgemaakt zou kunnen worden waarom het bezoeken van culturele voorstellingen bijzonder gevaarlijk zou zijn voor de volksgezondheid”.

Het gaat hier om een arrest dat specifiek geldt voor culturele instellingen en niet voor bioscopen of de eventsector. Dat komt omdat het een uitspraak doet in een zaak die was aangespannen door een medewerker van een theatershow. Het gaat dus heel specifiek over theaterzalen, de opera en concertzalen. Er lopen overigens nog meer rechtszaken … Voor andere spelers uit de eventsector is het nog afwachten.

Door de schorsing zijn voorstellingen tot 200 personen weer mogelijk, met de regels die golden voor het KB van 23 december: maximum 200 personen die op een vaste plaats moeten blijven zitten, mondmasker verplicht tijdens de voorstelling en gebruik van het CST. Voor grote producties is dit nog altijd geen haalbare kaart, maar toch is dit een belangrijke mentale overwinning.

Het brede verzet brengt de regering in lastige papieren. Op 4 januari is er opnieuw overleg gepland met de overheid. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd!

Photo by Gert Masschelein