Oproep van het Rode Kruis: hulpgoederen voor Oekraïne

Het is ondertussen een dik jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel en het ziet er niet naar uit dat het conflict snel een einde zal kennen. Daarom doet het Rode Kruis een oproep om goederen in te zamelen voor Oekraïne.

Het tekort aan basisgoederen in Oekraïne blijft groot. Een gebrek aan basiscomfort waarvan de Russische bezetter hoopt dat het de veerkracht van de Oekraïners aantast. Daarom heeft het Rode Kruis Oekraïne aan haar zusterafdelingen in Europa een lijst bezorgd met goederen waar zij dringend nood aan hebben.

  • Generatoren (Minimaal 20KVA, nieuw of onderhevig aan een formele kwaliteitscontrole via Rode Kruis-Vlaanderen, brandstof: Diesel)
  • Beddengoed – hypoallergeen
  • Kussens – hypoallergeen
  • Matrassen – hypoallergeen
  • Slaapzakken
  • Hygiëne kits baby (luiers, babyzeep, luiercrème, nagelschaartje, katoenen doek)
  • Elektrische verwarmingen
  • Huishoudapparaten (microgolfovens, koelkasten, fornuizen, wasmachines)
  • Jerrycans (20L, metaal, niet groen)
  • Medische verbruiksmaterialen: Katheters (subclavia/perifeer), wondzorgmaterialen (windels, pleisters, …), wegwerplakens voor ziekenhuisbedden, bloedtransfusiesystemen, kits voor maagspoelingen, kits voor blaaskatheterisaties, kits voor longpuncties, drainage kits, kits voor intraossale toegang

Indien je in deze lijst goederen herkent en deze bovendien kan missen, kan je deze doneren aan de Oekraïense bevolking. Hoe? Dat is eenvoudig. Daarvoor hoef je enkel de volgende drie stappen te doorlopen.

1. Goederen aanmelden

Om het logistieke proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, zijn er enkele voorwaarden verbonden aan de goederen die kunnen gedoneerd worden. Met uitzondering van generatoren, moet het gaan over nieuwe goederen én over een minimaal aanbod van één pallet. Indien je je hiertoe kan en wil engageren, kan je een foto en bijkomende detailinformatie bezorgen aan het Rode Kruis Vlaanderen via Oekraine@rodekruis.be.

2. Kwaliteitscontrole

Door het Rode Kruis Vlaanderen zal op basis van deze informatie een kwaliteitscontrole gebeuren. Eens zij groen licht hebben gegeven, zullen zij contact met je opnemen over het effectieve inzamelen van de goederen.

3. Inzameling

Hierbij zijn er twee opties. Ofwel zal het Rode Kruis Vlaanderen je vragen om deze goederen te bezorgen in hun centraal depot. Ofwel, wanneer het aanbod in de regio dit toelaat, zal het Rode Kruis Vlaanderen een vrachtwagen langs sturen om de goederen op te pikken. Vervolgens zorgen zij voor het transport richting Oekraïne.

Materiaal aanmelden kan op oekraine@rodekruis.be.

Foto: Rode Kruis