Elektrisch rijden is aan een sterke opmars bezig. Om de overstap naar elektromobiliteit te kunnen maken, is het belangrijk dat elektrische wagens gemakkelijk kunnen opladen. Daarom moeten vanaf 1 januari 2025 alle bestaande niet voor bewoning bestemde gebouwen met meer dan tien parkeerplaatsen uitgerust zijn met laadpunten. Deze verplichting komt er als gevolg van de omzetting van de Europese richtlijn over de energieprestatie van gebouwen.
In Vlaanderen geldt al sinds 11 maart 2021 een laadpaalverplichting voor nieuwe bouwprojecten en grote renovaties van niet-residentiële gebouwen. Bedrijven die na 11 maart 2021 een omgevingsvergunning hadden aangevraagd, waren al verplicht om oplaadpunten te voorzien wanneer ze meer dan tien parkeerplaatsen hadden. Niet voor bewoning bestemde gebouwen of parkeergebouwen (nieuwe of bestaande die ingrijpend gerenoveerd worden) met een parkeerterrein met meer dan 10 parkeerplaatsen moesten cumulatief worden voorzien van:
- minstens 2 oplaadpunten voor normaal of hoog vermogen voor een elektrisch voertuig
- infrastructuur voor leidingen (of op zijn minst goten voor elektrische kabels) voor minstens 1 op 4 parkeerplaatsen, om de installatie van oplaadpunten voor normaal of hoog vermogen voor elektrische voertuigen in een later stadium mogelijk te maken.
Vanaf 1 januari 2025 werd deze verplichting om laadpalen te installeren uitgebreid naar bestaande niet-residentiële gebouwen in Vlaanderen met meer dan 20 parkeerplaatsen. Uiterlijk op 1 januari 2025 moesten deze gebouwen uitgerust zijn met minstens 2 oplaadpunten voor normaal of hoog vermogen voor een elektrisch voertuig. Deze laadpaalverplichting geldt voor gebouwen zoals kantoren, winkels, scholen, industriepanden ….
In de praktijk betekent dit dat elke parking van een grote handelszaak of bedrijf met veel werknemers of bezoekers dus sinds 1 januari 2025 over 2 laadpalen moet beschikken. Hierbij maakt het niet uit of de parkeerplaatsen door werknemers, klanten of bezoekers worden gebruikt. Het gaat om de totale capaciteit.
De laadpaalverplichting is anders in het Waalse en Brusselse gewest. Is jouw bedrijf actief in meerdere gewesten, dan dien je de lokale regelgeving te raadplegen om aan de specifieke eisen te voldoen.
- Brussels gewest – parkings van handelszaken en openbare parkings: vanaf 1 januari 2025 moet minstens 5% van het aantal parkeerplaatsen voorzien zijn van 2 laadpunten.
- Brussels gewest – parkings van kantoren: vanaf 1 januari 2025 moet minstens 10% van het aantal parkeerplaatsen voorzien worden van 2 laadpunten.
- Waals gewest: voor parkeerterreinen met meer dan 20 parkeerplaatsen moet minimaal één laadpunt voorzien worden. Daarnaast moet er infrastructuur worden aangelegd voor minstens 20% van de parkeerplaatsen om later eenvoudig extra laadpunten te kunnen plaatsen.
Het niet voldoen aan de nieuwe regelgeving kan leiden tot aanzienlijke boetes. Bedrijven die niet in orde zijn, riskeren de volgende boetes:
- 2.000 EUR per ontbrekend oplaadpunt voor elektrische voertuigen.
- 1.000 EUR per parkeerplaats indien er geen laadinfrastructuur is voorzien voor toekomstige oplaadpunten.
Technische vereisten laadpunten
Om te voldoen aan de verplichtingen moet een oplaadpunt een vermogen kunnen leveren dat groter is dan het vermogen van een standaardstopcontact (groter dan 3,7 kW of 16 A) en specifiek als doel hebben om elektrische voertuigen op te laden. Hierbij moet het oplaadpunt ten minste uitgerust zijn met één van de onderstaande connectoren:
- Type 2 connector voor het laden met wisselstroom (AC), zoals omschreven in de norm EN62196-2.
- Combo 2 connector voor het laden met gelijkstroom (DC), zoals omschreven in de norm EN62196-3.
Alle laadpalen moeten gekeurd zijn door een erkend orgaan conform het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
Meer informatie vind je via deze link.
—
Image by (Joenomias) Menno de Jong from Pixabay
Bronnen: