Hoe zit het nu met dat paritair comité?

Het mag dan niet erg in het oog lopen, maar achter de schermen wordt er naarstig verder gewerkt aan een paritair comité voor de eventsector. Dat wordt waarschijnlijk het al bestaande PC 304 van het vermakelijkheidsbedrijf (podiumkunsten) mits het mogelijk is om een bevoegdheidsuitbreiding te bekomen zodat een significant deel van de eventsector hier een plekje kan vinden.

Op dit moment zetelt een van de bestuurders van de Event Confederation (met een BESA signatuur) al in PC 304, dankzij de Belgische Schouwspelvereniging (BSV). Die heeft in principe twee zitjes maar laat er eentje invullen door de Event Confederation. Zo hebben we al meer impact op de sociale regelgeving voor een heel pak van onze bedrijven.

41% van de organisaties en bedrijven die aangesloten zijn bij één van de federaties onder de koepel van de Event Confederation valt immers al onder dit paritair comité. De rest zit verspreid over niet minder dan 38 verschillende PC’s! Als we die zo veel mogelijk verenigd willen krijgen in één PC, moeten we dus streven naar een uitbreiding van het bevoegdheidsgebied van PC 304 zodat ook bedrijven die niet al met een half been in de cultuursector zitten mee naar dit PC kunnen verhuizen.

Volgend jaar worden opnieuw verkiezingen gehouden om te bepalen wie een zitje krijgt in het PC 304. Daar zetelen nu organisaties zoals OKO, FEAS, BSV en andere zwaargewichten uit de cultuursector. Er wordt nu gekeken of we daar met de Event Confederation een eigen zitje kunnen krijgen in plaats van te moeten rekenen op de goodwill van collega’s. Elke organisatie die een erkende werkgeversfederatie is, kan zich kandidaat stellen. BESA was al een erkende werkgeversorganisatie, de Event Confederation voldoet nu ook aan die vereiste. We hebben er dus goede hoop op dat we als eventsector ook volwaardig deel kunnen nemen aan het sociaal overleg. Maar het is uiteindelijk de Nationale Arbeidsraad NAR die beslist wie een zitje krijgt. Fingers crossed.

Photo by Headway on Unsplash