Wat is dat, de SARC?

De samenstelling van de Strategische Adviesraad van het Beleidsdomein Cultuur, Jeugd, Sport en Media (SARC) van de Vlaamse overheid wordt in 2024 vernieuwd en ook de eventsector werd uitgenodigd om kandidaten af te vaardigen.

De SARC maakt organisatorisch deel uit van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse overheid. Vertegenwoordigers uit het maatschappelijke middenveld en onafhankelijke deskundigen treden er in de Algemene Raad of in een van de vier sectorraden in overleg met elkaar over het cultuur-, jeugd-, sport- en mediabeleid in de brede zin van het woord. De adviezen en studies die voortkomen uit dit overleg worden bezorgd aan de Vlaamse Regering en aan het Vlaams Parlement.

De Vlaamse Regering is verplicht om advies te vragen over de voorontwerpen van decreet en de ontwerpen van besluit, en moet duiding en toelichting geven over haar beslissing over de adviezen die ze verplicht is te vragen. De SARC heeft dus impact op het beleid van de Vlaamse overheid en daarom is het belangrijk dat de eventsector ook in deze Strategische Adviesraad vertegenwoordigd is, wat tot nu toe niet het geval was. De afgelopen jaren zetelde Chris van Goethem van STEPP vzw wel al in de sectorraad Kunsten & Erfgoed, zodat de productionele en technische kant van de brede culturele sector in het beleid niet werd vergeten.

Dit jaar vernieuwt de SARC de samenstelling van de Algemene Raad en de sectorraden. Dit gebeurde eerder al in 2008, 2012, 2016 en 2020. Voor deze nieuwe legislatuur werd ook de eventsector via de Event Confederation uitgenodigd om interessante kandidaten uit onze sector aan te spreken om zich kandidaat te stellen. Zo krijgt ook de brede eventsector een stem in het beleid van de Vlaamse overheid.

Eens te meer een bewijs dat alle moeite die we doen om gezamenlijk naar voor te treden naar de politiek zijn vruchten afwerpt. We herhalen dus graag hoe belangrijk het is om lid te worden van een eventfederatie onder de koepel van de Event Confederation!

Je dient statistieken, marketing cookies te accepteren om deze content te kunnen bekijken.

Meer info over de situering, werking, structuur en samenstelling evenals de uitgebrachte adviezen van de SARC en het SARC-memorandum lees je op https://www.vlaanderen.be/sarc/nl/over-sarc