Nieuwe wetgeving buitencontractuele aansprakelijkheid vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 treedt een nieuwe wetgeving rond het buitencontractuele aansprakelijkheidsrecht in voege: als een onderaannemer een fout begaat kan een opdrachtgever rechstreeks een schadevergoeding eisen. Voor de eventsector die staat of valt met de inzet van onderaannemers en freelancers, is de impact van deze nieuwe wet groot.

Men is bezig met een algemene vernieuwingsoperatie van het Belgisch burgerlijk recht. Gekende bepalingen worden gemoderniseerd en er worden enkele nieuwigheden ingevoerd. Zo wordt het eeuwenoude concept van de goede huisvader vervangen door een verwijzing naar een “voorzichtig en redelijk persoon” en worden vennootschappen uitdrukkelijk gevat door het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht.

Vanaf 1 januari 2025 treedt een nieuwe wetgeving rond dat buitencontractuele aansprakelijkheidsrecht in voege: wie een fout begaat of zich niet gedraagt zoals een voorzichtig en redelijk persoon is een vergoeding verschuldigd van de schade die hij daarmee aanricht. Dat betekent dat een opdrachtgever bij een onderaannemer, ook al bestaat er geen rechtstreeks contract tussen beide, een schadevergoeding kan eisen wanneer die onderaannemer een fout begaat.

Tot nu toe gold het principe van de quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent. Als je een contract afsloot met iemand voor de uitvoering van een opdracht, dan kon deze persoon enkel aangesproken worden op fouten op basis van het contract of op fouten die strafrechtelijk gesanctioneerd waren. Als deze persoon bovendien een beroep deed op iemand anders om de opdracht uit te voeren, de zogenaamde ‘uitvoeringsagent’, dan kon deze laatste niet door jou – de oorspronkelijke opdrachtgever – aansprakelijk worden gesteld. Je moest steeds passeren via de persoon die jij had gecontacteerd om schadevergoeding te bekomen voor de fout van de onderaannemer die hij had aangesteld om de opdracht uit te voeren. Niet zo fijn als die tussenschakel bijvoorbeeld niet solvabel bleek. Dit wordt de quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent genoemd.

Met de wetswijziging verandert dit principe. Je zal je bij fouten niet alleen kunnen richten tot jouw aannemer op basis van het contract maar ook erbuiten. Bovendien kan je je vanaf 1 januari ook rechtstreeks richten tot de onderaannemers op buitencontractuele basis voor fouten die de zij hebben begaan, zonder dat je persé via de tussenschakel van de hoofdaannemer moet passeren (die zich voordien vervolgens tot zijn onderaannemers moest richten).

In de nieuwe wet gaat het over feiten die zich voordoen vanaf 1 januari 2025, los van wanneer een contract tussen de betrokken partijen werd aangegaan. Als werkgever, werknemer of bestuurder ga je best vandaag al aan de slag met het nakijken van lopende contracten.

Bron: https://event-confederation.be/nieuws/nieuwe-wet-heeft-grote-impact-op-aansprakelijkheid-bestuurders-werknemers-en-onderaannemers/

Foto door Sora Shimazaki: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/gewas-aziatische-rechter-die-op-laptop-in-bureau-werkt-5668772/