Brusselse evenementen in openlucht: de regels voor versterkt geluid nog eens op een rijtje

Zorg jij voor het geluid op een evenement in openlucht of in een tent in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Vergeet dan niet dat ook in openlucht een reeks regels van toepassing zijn.

Zelfs in openlucht moet je de regels in verband met versterkt geluid naleven! Er zijn geen uitzonderingen op deze regels en het is de enige manier om te voorkomen dat versterkt geluid schade toebrengt aan de gezondheid van het publiek. Het is jouw taak om de oren van zowel het publiek als de omwonenden zo goed mogelijk te beschermen.

De reglementering voor versterkt geluid wordt aangevuld met de geluidsnormen voor buurtlawaai. Er kan een afwijking aangevraagd worden bij de burgemeester van de gemeente waar het evenement plaats vindt, zodat je deze geluidsnormen uitzonderlijk en tijdelijk kan overschrijden.

Dat je tijdens het evenement de geluidsnormen voor buurtlawaai tijdelijk mag overschrijden, wil niet zeggen dat je geen rekening kan houden met het comfort van de buurtbewoners. Een goede verstandhouding met de buurtbewoners is één van de dingen die van het evenement een succes maken.

We geven je al enkele tips:

  • Eerst en vooral: leef altijd de wetgeving voor versterkt geluid na! Baken dus duidelijk de maximale geluidsniveau’s die zullen worden uitgezonden af.
  • Informeer de artiesten over de geluidslimieten die gerespecteerd moeten worden en voorzie hen van het nodige materiaal om deze niveau’s te controleren.
  • Denk na over de oriëntatie van het podium/de podia en het audiosysteem in functie van de omliggende woningen.
  • Houd er ook rekening mee dat je verplicht een referentiepersoon moet hebben die de opleiding van Leefmilieu Brussel voor versterkt geluid heeft gevolgd als je van plan bent versterkt geluid van meer dan 95 dB(A) uit te zenden.

Er worden regelmatig opleidingen georganiseerd door Leefmilieu Brussel. Raadpleeg hun agenda van alle activiteiten en evenementen voor professionals in Brussel, thema « Lawaai », om de data te weten te komen.

Heb je toch nog vragen? Neem gerust contact op met Leefmilieu Brussel via info@leefmilieu.brussels of 02 775 75 75.

Bron: https://leefmilieu.brussels/pro/news/2024/evenementen-openlucht-hoe-de-goede-relatie-met-de-buurtbewoners-onderhouden

Photo by Alex Vasey on Unsplash