4 oktober: Wereldwalkietalkiedag

Op 4 oktober was het niet alleen Werelddierendag maar ook Wereldwalkietalkiedag! Op die dag vieren we de tijdloze charme en het nut van walkie talkies. Of je nu herinneringen ophaalt aan avonturen uit je kindertijd of ze gebruikt voor professionele communicatie, deze draagbare radio’s brengen mensen samen als geen ander. BESA-member Walkies4Events neemt ons mee doorheen de geschiedenis van dit handige toestelletje.

De datum van 4 oktober is niet willekeurig gekozen. Op die dag in 1941 werden de eerste commercieel succesvolle walkie talkies geïntroduceerd. Dat betekende een gigantische doorbraak in de communicatietechnologie en al snel werden walkie talkies een must voor avonturiers, buitensporters en spionnen.

De wortels van de walkie talkies liggen in de Tweede Wereldoorlog, waar ze een cruciale rol speelden in militaire operaties. Radio-ingenieur Alfred J. Gross werkte tussen 1934 en 1941 aan de vroege technologie achter de walkie talkie, die tijdens de oorlog verder werd uitgewerkt door Donald L. Higgs en de technische teams van Motorola onder leiding van Henryk Magnuski. De eerste echte walkie talkie – de Motorola SCR-300 – was zo groot dat hij in een rugzak moest worden gedragen! Met deze portofoons konden soldaten met elkaar communiceren en hun bewegingen op het slagveld coördineren. Het duurde echter tot de jaren 1960 voordat walkie talkies op grote schaal beschikbaar werden voor het grote publiek.

Een beetje walkie talkie geschiedenis

1937

In 1937 werd het concept van de walkie talkie echt realiteit met de uitvinding van de 'Radio Pack Set'. Deze vroege vorm van communicatieapparatuur werd ontwikkeld door de Canadese uitvinder Donald L. Hings. De Radio Pack Set was een draagbaar tweerichtingsradiosysteem dat draadloze communicatie over korte afstanden mogelijk maakte. Hoewel het voornamelijk werd gebruikt door het Canadese leger tijdens de Tweede Wereldoorlog, legde de ontwikkeling ervan de basis voor de toekomstige walkie talkie.

1940

In 1940 werd de eerste commerciële versie van de walkie talkie geïntroduceerd door het Amerikaanse bedrijf Galvin Manufacturing Corporation, nu bekend als Motorola. Het bedrijf bracht ze op de markt als 'Handie-Talkies' en bedoelde ze voor zakelijk en industrieel gebruik. Deze vroege modellen waren relatief groot en vereisten aparte eenheden voor het zenden en ontvangen van signalen. Ondanks hun beperkte bereik en omvang betekenden ze een belangrijke stap voorwaarts in de draadloze communicatietechnologie.

1943

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelden walkie talkies een cruciale rol in militaire operaties. De compacte en draagbare aard van deze apparaten maakte ze ideaal voor veldcommunicatie tussen soldaten. De term 'Walkie Talkie' zou zijn ontstaan uit de uitdrukking 'Wireless Telephony Transceiver', die werd afgekort tot 'WT' of 'W/T' en uiteindelijk 'Walkie Talkie' werd. Deze term gaf perfect de functionaliteit van het apparaat weer, waarmee gebruikers tegelijkertijd konden lopen en praten.

1947

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werden walkie talkies commercieel verkrijgbaar voor het grote publiek. Ze wonnen aan populariteit onder liefhebbers van het buitenleven, zoals wandelaars, kampeerders en sportliefhebbers. Het gemak van directe communicatie zonder de noodzaak van een telefoon of bekabelde verbinding zorgde ervoor dat ze steeds meer werden gebruikt. Walkie talkies vonden zo ook hun weg naar de bouwsector, beveiliging en de eventsector, waardoor hun plaats in de populaire cultuur nog steviger werd.

1954

In 1954 introduceerde Motorola de eerste getransistoriseerde walkie talkie, een belangrijke vooruitgang in de technologie. Door het gebruik van transistors werden de apparaten kleiner, efficiënter en verbruikten ze minder stroom. Deze sprong in miniaturisatie maakte dat walkie talkies nog draagbaarder en toegankelijker werden voor een breder publiek. Zelfs in de kinderkamer deden ze hun intrede (denk maar aan de walkies van de tieners in Stranger Things!). Ze werden een symbool voor avontuur, exploratie en speelsheid voor zowel kinderen als volwassenen.

Bron: Walkies4Events & https://whatnationaldayisit.com/

Photo by Jack Lucas Smith on Unsplash