Heb jij ook soms last van Imposter Syndrome?

Jezelf zijn en in jezelf geloven is niet altijd even gemakkelijk. Vooral freelancers hebben het er soms moeilijk mee vanwege dat negatieve stemmetje in hun hoofd dat “imposter syndrome” heet. We geven je graag enkele tips om je zelfvertrouwen op te krikken.

Je weet het zeker: je hebt zeker niet de juiste kwalificaties of ervaring. Neen, deze job is echt te hoog gegrepen. Herkenbaar? Dat gevoel niet goed genoeg te zijn, dat is het imposter syndrome. Hoe goed je ook bent voorbereid, je hebt altijd de gedachte niet goed genoeg te zijn of ondermaats te presteren. Je voelt je hierdoor onzeker en bang om op een dag als ‘bedrieger’ door de mand te vallen.

Het imposter syndrome gaat om een verzameling van persoonlijkheidskenmerken: mensen met het imposter syndrome leggen de lat voor zichzelf vaak veel te hoog. Ze onderschatten hun eigen prestaties en denken niet goed genoeg te zijn. Ook al hebben ze een diploma, een goeie job en een omgeving die hen steunt, toch voelen ze zich onzeker en denken ze dat ze bepaalde dingen niet kunnen. Ze zijn bang om te falen. En als het toch een succes is, dan komt dat volgens hen niet door hun harde werk maar door stom toeval en geluk.

Niet minder dan 70% van de mensen ervaart deze angst minstens één keer in hun professionele leven. En freelancers hebben het hier nog moeilijker mee door de concurrentie en het gebrek aan een baas of collega's voor feedback. Als je echter beseft dat we ons dus bijna allemaal wel eens zo voelen, zet dat alles al in een heel ander perspectief …

We geven een paar tips om je zelfvertrouwen op te krikken en Imposter Syndrome geen kans te geven:

  • Wees niet bang om je prestaties te vieren. Bewaar die positieve bedankmail of die geweldige feedback van je klant. En waarom print je hem niet uit en hang je hem boven je bureau of bij de koffiemachine als herinnering?
  • Minimaliseer je aandeel in het succes van een event niet (al moet je natuurlijk ook niet naast je schoenen gaan lopen). Zo haal je jezelf naar beneden.
  • Geloof het als mensen je vertellen dat ze de job die je hebt gedaan fantastisch vinden. Dat zeggen ze niet voor niets!
  • Weet je niet zeker of een klant je job goed vond? Waarom vraag je het niet gewoon? Vraag in je volgende gesprek of ze tevreden zijn met wat je hebt neergezet en of er eventueel nog dingen zijn die je misschien zou kunnen verbeteren.
  • Praat met andere freelancers die vergelijkbaar werk doen of actief zijn in dezelfde branche. Je kan hen natuurlijk om feedback vragen. Maar waarom niet ook iets delen waar je trots op bent? Deel je succesverhalen of werk waar je echt trots op bent met je collega freelancers.
  • In de maanden waarop de eventkalender wat kalmer is, kan je als je de tijd en de mogelijkheid hebt cursussen of masterclasses volgen om nieuwe dingen te leren en je zelfvertrouwen te versterken.

Bron: Freelancers in Belgium