Controlecampagne op het verkoopverbod van alcohol en tabak aan minderjarigen, ook op events

De FOD Volksgezondheid houdt deze zomer opnieuw een controle-actie op het verkoopverbod van alcohol en tabaksproducten aan minderjarigen, ook op evenementen. Wie zich niet houdt aan het verbod mag zich verwachten aan repressieve maatregelen.

Er geldt een strikte reglementering voor de verkoop van alcohol en tabaksproducten aan minderjarigen. Het is verboden om alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan min 16-jarigen en tabaksproducten te verkopen of aan te bieden aan min 18-jarigen. Dat verbod geldt niet alleen in de reguliere horeca maar ook op evenementen.

Daarom voert de FOD Volksgezondheid in juli en augustus 2024 opnieuw een controlecampagne uit op het naleven van dit verbod. Daarvoor doet ze beroep op minderjarige ‘mystery shoppers’ om te controleren of het verbod wordt nageleefd. De controles verlopen volgens uitgeschreven scenario’s, met strikte waarborg van het uitlokkingsverbod en onder begeleiding van ervaren controleurs. Ook evenementen worden meegenomen in de controlecampagne.

De gecontroleerde handelaars worden per brief op de hoogte gebracht van het resultaat. Opgelet, in tegenstelling tot tot vorig jaar kunnen er bij inbreuken nu wél repressieve maatregelen volgen, zoals een proces-verbaal. We wijzen er dus met aandrang op dat de wet moet nageleefd worden. Een gewaarschuwd mens is er twee waard!

Zie ook: Wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de gebruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten.

Voor meer informatie en vragen kan je terecht bij de inspectiedienst via apf.inspec@health.fgov.be

Foto: Lukas Eggers on Unsplash