Wie rijdt, drinkt niet. Zeg dat BOB het gezegd heeft.

Eind november trapte Vias de Winter BOB-campagne af met de korte en krachtige slogan ‘Wie rijdt, drinkt niet’. Een goede gelegenheid om nog eens op te frissen dat BOB al decennialang de persoon is die iedereen veilig thuis brengt na een feestje of evenement. Geen overbodige luxe met de eindejaarsfeesten en nieuwjaarsrecepties in het vooruitzicht.

De feestdagen komen eraan en dan worden er traditioneel meer bubbels, wijn, bier of digestiefjes geconsumeerd. Jammer genoeg wordt heel vaak pas op het moment van vertrek beslist wie er nog (het meest) in staat is om achter het stuur te kruipen … Daarom adviseert Vias om altijd een BOB aan te duiden vóór je op stap gaat. Die engageert zich dan om alleen alcoholvrije alternatieven te drinken, want zelfs één glaasje kan gevaarlijk zijn. Dat is de kernboodschap van de nieuwe BOB-campagne, die we graag mee onder de aandacht brengen.

Tijdens de BOB-eindejaarscampagne van 2023 werden dagelijks gemiddeld 7.700 bestuurders gecontroleerd, waarbij 1,6% van de tests positief was. Ter vergelijking: in de campagne van 2013 was dit nog 3,2%. Het is dus letterlijk van levenslang om de BOB-boodschap te blijven verspreiden als we het gedrag van onze bestuurders willen veranderen, want In België staat nog steeds 11% van de verkeersongevallen met lichamelijke schade op het conto van bestuurders onder invloed van alcohol!

Is BOB verzekerd?

Heb je gedronken en vraag je een collega of een vriend om het stuur over te nemen? Dan kunnen extra verzekeringswaarborgen gelden voor BOB, mocht die een ongeval veroorzaken. Kijk na of dit in je polis ook zo is.

Gaat je BOB in fout bij een ongeval? Dan vergoedt je verzekering BA Auto alle slachtoffers van het ongeval. Ze komt tussen bij lichamelijke en materiële schade van de aangereden weggebruikers, alsook voor de lichamelijke schade van de passagiers in jouw voertuig. De schade aan je voertuig en de lichamelijke schade van de BOB is door de gewone BA Autoverzekering niet gedekt.

Veroorzaakt je BOB een ongeval in fout en heb je een grote omnium, dan wordt de schade aan je voertuig wel vergoed. Als je geen omnium hebt of slechts een mini-omnium, dan is dat niet het geval. In deze situatie kan je eventueel via een gerechtelijke procedure zelfs een schadevergoeding van je BOB vragen. Toch hoef je het niet zover te laten komen.

Met een BOB-clausule in je autoverzekeringscontract zorg je ervoor dat je autopolis ook de schade aan je voertuig dekt bij een ongeval waarbij je BOB in fout was. Een dergelijke BOB-clausule kan ook ingeschreven staan in de autoverzekering van je BOB zelf. Dan word je door zijn verzekering vergoed voor de schade aan je voertuig. Informeer goed naar de voorwaarden en beperkingen van zo’n clausule vooraleer je een BOB met je voertuig laat rijden. De inhoud van de zogenaamde BOB-clausule verschilt van verzekeraar tot verzekeraar.

Bij een ongeval kan je BOB ook lichamelijke schade oplopen. Is je BOB in fout bij een ongeval, dan komt jouw BA Autoverzekering niet tussen voor zijn lichamelijke schade. Uiteraard zal het ziekenfonds wel tussenkomen, maar toch zal je BOB nog altijd zelf voor een deel van de kosten opdraaien. En die kosten kunnen hoog oplopen! Denk maar aan de gevolgen van blijvende invaliditeit. Je kan met een bestuurdersverzekering bij je BA Autoverzekering zorgen dat de lichamelijke schade van je BOB toch gedekt is.

Informeer dus bij je verzekeraar of tussenpersoon welke BOB-waarborgen in je contract zijn opgenomen of opgenomen kunnen worden. Maak hierbij een duidelijk onderscheid tussen twee mogelijke situaties: die waarin je aan een BOB vraagt om voor je te rijden met je voertuig en die waar je zelf als BOB rijdt met de auto van iemand anders. Let ook op het verschil tussen materiële en lichamelijk schade.

Bronnen: