De zon van de afgelopen weken doet ons al dromen van vakantie. Maar hoe zit dat nu weer precies met vakantiedagen? Wat als je deeltijds werkt, of als payroller? Mag je zomaar dagen overdragen naar volgend jaar als je niet al je vakantie hebt opgebruikt? Je leest er hier alles over.

Als je werkt, heb je recht op vakantiedagen. Je bouwt vakantiedagen op in het jaar waarin je werkt – het vakantiedienstjaar en neemt die vakantiedagen op in het jaar nadien – het vakantiejaar. Hoe meer je werkt in een jaar, hoe meer vakantiedagen je dus opbouwt voor het jaar erna.
Je hebt recht op het wettelijk minimumaantal vakantiedagen:
- Heb je een volledig jaar in een klassieke vijfdagenwerkweek gewerkt, dan heb je recht op 20 vakantiedagen.
- Werk je voltijds in een zesdagenwerkweek, dan heb je recht op 24 vakantiedagen.
- Werk je deeltijds of heb je niet het volledige jaar gewerkt, dan heb je recht op een aantal vakantiedagen in verhouding tot hoeveel je hebt gewerkt. Werk je bijvoorbeeld 4/5de in een vijfdagenwerkweek, dan heb je recht op 4/5 van 20 vakantiedagen, ttz. 16 vakantiedagen.
Naast vakantiedagen heb je uiteraard ook nog recht op de tien wettelijke feestdagen. Die worden niet meegerekend in het wettelijk aantal vakantiedagen en komen er dus bovenop.
Vakantiedagen en statuut
Afhankelijk van je statuut kan het aantal wettelijke vakantiedagen wel verschillen:
- Werk je voltijds als bediende in een vijfdagenwerkweek, dan heb je recht op 20 wettelijke vakantiedagen als je een volledig jaar werkte. Vakantiedagen worden altijd berekend volgens een zesdagenstelsel. Dat komt neer op 2 vakantiedagen per gewerkte maand, ttz. 24 dagen op jaarbasis. Als je 5 dagen per week werkt, dan krijg je 5/6 van die 24 vakantiedagen, ofwel 20 vakantiedagen. Als je minder dan een jaar hebt gewerkt dan wordt er gekeken naar het aantal maanden dat je hebt gewerkt.
- Werk je als arbeider, dan hangt het aantal vakantiedagen waar je recht op hebt af van hoeveel je werkte in het vorige jaar én van zogenaamde gelijkgestelde dagen. Dat zijn bepaalde dagen waarop je niet werkte, maar die toch meetellen, zoals ziektedagen of moederschapsverlof. Hoeveel vakantiedagen je precies opbouwt, hangt ook af van je werkstelsel. Op de site van de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie vind je een handige tabel die toont hoeveel vakantiedagen je krijgt per gewerkte dag.
- Voor interimkrachten en payrollers (want zij worden officieel beschouwd als interim medewerkers) gelden dezelfde regels. Zij hebben net als vaste medewerkers recht op vakantiedagen en net zoals bij vaste medewerkers hangt het aantal vakantiedagen waar je recht op hebt af van hoeveel je werkte in het jaar ervoor.
- Voor flexijobbers werkt het iets anders dan bij een gewone job. Als flexijobber heb je ook recht op vakantie maar je bouwt je vakantiedagen op bij je flexi-werkgever en moet ze ook daar opnemen.
- Jobstudenten bouwen geen betaalde vakantiedagen op, omdat zij geen volledige sociale bijdragen betalen. Ben je net afgestudeerd en start je met je eerste job, dan kan je wel gebruikmaken van de zogenaamde jeugdvakantie. Daarmee kan je tot vier weken vakantie nemen in het jaar na je studies, ook al heb je nog niet genoeg vakantierechten opgebouwd.
Wat als je te weinig hebt gewerkt
Je vakantiedagen van dit jaar bouw je dus op in het vorige jaar. Maar wat als je vorig jaar te weinig hebt gewerkt en dus te weinig vakantiedagen kon opbouwen, door bijvoorbeeld werkloosheid, ziekte of omdat je pas gestart bent met werken? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor de zogenaamde Europese vakantie of aanvullende vakantie. Hiermee kan je tot vier weken betaalde vakantie opnemen.
Wat als je ziek wordt op verlof
Word je ziek tijdens je vakantie, dan verlies je die vakantiedagen niet. Ga langs bij een dokter, verwittig je werkgever meteen en zorg dat je een doktersbriefje kan voorleggen. Je ziektedagen worden dan niet als vakantiedagen gerekend. De dagen die je anders kwijt zou zijn, kan je dan later nog opnamen.
Kan je wettelijke vakantiedagen overdragen?
In principe moet je je wettelijke vakantiedagen opnemen vóór 31 december van het vakantiejaar. Doe je dat niet, dan ben je ze kwijt. Sinds 2024 kan je in sommige gevallen je vakantiedagen wel meenemen naar de volgende twee jaar. Het gaat in deze gevallen echter niet om vrije keuze! Dat kan alleen als je door overmacht geen vakantie kon opnemen:
- Arbeidsongeval of beroepsziekte
- Privé-ongeval of ziekte
- Moederschapsrust
- Geboorteverlof
- Adoptieverlof
- Pleegzorgverlof
- Profylactisch verlof (bij contact met een besmettelijke ziekte)
Meer informatie: https://www.socialsecurity.be/citizen/nl/verlof-tijdskrediet-en-loopbaanonderbreking/jaarlijkse-vakantie
—
Bron: Accentjobs
Photo by Surya Prasad on Unsplash