User experience optimalisering bij virtuele en 3D events: oproep deelname eventbedrijven begeleidingsgroep

De expertisecel Immersive Art & Entertainment van Hogeschool PXL wil de ervaring van virtuele events, of een virtuele component bij een phygital event, optimaliseren. Daarom een warme oproep aan eventbedrijven om deel te nemen aan een TETRA-project met als doel de live entertainment en eventsector metaverse ready te maken om innovatief op verschillende metaplatformen aanwezig te zijn en hun brand te versterken.

De voordelen van een virtuele component tijdens live events zijn al geruime tijd ontegensprekelijk gekend. Creatieve bedrijven uit de live entertainmentsector en event organisatoren experimenteren al enkele jaren volop met virtuele platformen en streaming.

Toch is er enerzijds nog te weinig animo bij de eindgebruikers – de “klanten” of “bezoekers” – wegens een gebrek aan beleving en een té complexe user experience. Anderzijds zien zelfs de meest enthousiaste innovatoren het bos door de bomen niet meer tussen alle virtuele platformen en phygital mogelijkheden.

De expertisecel in Immersive Art & Entertainment van Hogeschool PXL wil de ervaring van virtuele events, of een virtuele component bij een phygital event, optimaliseren waardoor de eindgebruiker makkelijker zijn weg zal vinden naar dit soort events en hierdoor een unieke ervaring meekrijgt. Hiervoor richten zij zich op de optimalisering van 3 workflows alsook op de optimalisering naar de eindgebruiker toe.

Met dit project willen zij de Vlaamse event- en live entertainment sectoren digitaal versterken en innoveren, om zo hun plaats internationaal te verstevigen. Bedoeling is om bedrijven uit de live entertainment en eventsector metaverse ready maken om innovatief op verschillende metaplatformen aanwezig te zijn en hun brand te versterken. Het is niet nodig om via eigen custom made platformen het warm water opnieuw uit te vinden – het is net de bedoeling om het water gewoon sneller warm te krijgen.

Daarom deze oproep aan eventbedrjjven om deel te nemen aan een TETRA-project. TETRA is een programma van de Vlaamse Overheid (VLAIO) dat praktijkgericht onderzoek stimuleert, waarbij een wetenschappelijke onderzoeksgroep samenwerkt met een ruime begeleidingsgroep van Vlaamse ondernemingen. TETRA projecten vertalen academische kennis en nieuwe technologieën in concrete nuttige en bruikbare informatie en technieken voor de leden van de begeleidingsgroep.

Focuspunten van het project

Binnen dit TETRA-traject wordt er gefocust op de optimalisering van 3 specifieke workflows, om op deze manier virtuele componenten democratisch en plug&play te kunnen inschakelen binnen live events:

  • realtime optimalisering van avatars voor live events in diverse formaten
  • optimalisering in gebruik van diverse, bestaande VR-platformen
  • toegankelijke stereoscopische uitwerking van live performance in VR

Daarnaast zullen zij eveneens het gebruik van VR binnen diverse platformen en met verschillende hardware in kaart brengen en de user experience ervan optimaliseren in functie van een immersieve beleving.

Geïnteresseerd in dit project?

Contacteer Dr. Ine Vanoeveren • ine.vanoeveren@pxl.be • 0473.627.617