Tips & tricks om de festivalzomer gezond door te komen

Het festivalseizoen is begonnen en het is voor velen onder ons weer drukker dan ooit. Daarom geven we je graag wat tips & tricks om die hete festivalzomer zonder kleerscheuren door te komen.

Terwijl veel mensen tijdens de zomer genieten van een iets trager werkritme, is de zomer voor velen onder ons één van de drukste periodes van het jaar. Met deze tips haal je gemakkelijker zonder haperingen en gezond van lijf en leden het einde van deze warme zomer.

Bescherm jezelf tegen de zon

De meesten onder ons, festival people, werken buiten en dat betekent dus ook dat je blootgesteld bent aan de weersomstandigheden. Heerlijk, die zomerzon, maar ze kan ook behoorlijk verraderlijk zijn. Hopelijk blijft het mooie weer nog een hele tijd aanhouden, maar zorg dan zeker voor voldoende bescherming. Meer informatie hierover vind je hier.

Draag comfortabele (veiligheids)schoenen

Wie al een  tijdje meedraait in de festivalscene weet het: je stappenteller gaat in overdrive! De keuze van je schoeisel is dan ook cruciaal. Kies voor comfortabele platte schoenen die niet knellen, als het even kan met een cormfortzool. Moet je veiligheidsschoenen dragen, zorg er dan voor dat ze niet te strak of te los zitten en dat je de metalen voorkant niet tegen je tenen voelt. Als je voeten de neiging hebben om te zweten, ga dan voor vochtafvoerend materiaal of leer.

Blijf gehydrateerd

Het is iets waar we soms te weinig aandacht aan besteden, maar regelmatig drinken is cruciaal, zeker in de warme zomerperiode. Heb je niet voldoende vocht in je lichaam, dan gaan je spieren immers sneller protesteren en raak je veel sneller moe. Neem dus een drinkbus mee en vul die regelmatig aan de waterfonteintjes of in de crew catering.

Duik niet te snel in het festival (fast)food

Hydrateren kun je overigens niet alleen doen door voldoende te drinken, maar ook je zomerse eetgewoonten kunnen helpen. Zorg voor maaltijden met ingrediënten die van nature goed hydrateren, zoals fruit of komkommer.

Tijdens de drukte van de festivals vergeten we soms wel eens de innerlijke mens te soigneren. We vergeten bijvoorbeeld te eten en duiken daarna uitgehongerd de frietkraam in. Festival (fast)food kan uiteraard best wel eens maar niet alle dagen. Je kiest tijdens deze warme dagen immers beter voor lichte gerechten zoals salades. Met hun hoge vet- en suikergehalte zorgen hamburgers en andere snelle happen ook niet voor de energie die je nodig hebt voor het betere festivalwerk.

Zorg dat je uitgeslapen bent

De maximale werktijd ligt in België op 12 uur per dag. Velen onder ons zijn echter zelfstandige en gaan over dat aantal uren. Daardoor komen we niet aan voldoende nachtrust toe. De meeste mensen hebben gemiddeld tussen de 7 en 8 uur slaap nodig, sommigen wat meer, anderen wat minder. Tijdens de festivals halen velen van  ons dat gemiddelde niet.

Als dat slaaptekort langere tijd aanhoudt, worden we prikkelbaarder en minder geconcentreerd. Dat kan soms voor potentiëel gevaarlijke situaties zorgen. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je collega’s. Als je moe bent, daalt je alertheid immers, ben je minder geconcentreerd en aandachtig en heb je meer kans op ongevallen tijdens het werk en autorijden. Bovendien denk je vlotter en is je probleemoplossend vermogen beter als je voldoende slaap hebt gehad.

Kies dus voor een hotel in de buurt in plaats van na een zware (nacht)shift in de wagen te stappen want elk extra uur slaap telt.

Geniet!

We beseffen het niet altijd maar we zijn geprivilegieerd. We lopen rond in de backstage, ontmoeten elke dag opnieuw ineressante mensen en kunnen al eens een uitverkocht concert meepikken. Ook al is de job niet altijd gemakkelijk, wees dankbaar en geniet ervan!

Positieve gedachten zorgen voor de aanmaak van de zogenaamde feel good hormonen in je brein, zodat je vanzelf gelukkiger en energieker wordt en minder stress ervaart. En dat helpt dan weer om de drukte van het festivalseizoen aan te kunnen.

Foto: Birgit Walraet.